Bighorn Sheep feiten: Dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

Hoewel er veel ondersoorten zijn, zijn Bighorn-schapen een van de slechts twee soorten bergschapen die alleen in Noord-Amerika voorkomen. Rammen (mannetjes) kunnen tussen de 5 en de 3 inches en 6 feet (160 en 180 centimeter) lang worden, van neus tot romp, terwijl ooien over het algemeen kleiner zijn, op ongeveer 150 cm afstand. Dikhoornschaapmannetjes kunnen wel 280 kilo wegen, terwijl hun hoorns alleen al wegen tot 14 kilo. Zowel rammen als ooien hebben hoorns, hoewel de hoorns van de rammen groter en meer gebogen zijn en lengtes bereiken van maximaal 30 inch (76 centimeter), waarbij de omtrek van de curve maximaal 15 inch (18 centimeter) is. Een ramshoorn kan dienen als een diagnostisch kenmerk om de leeftijd, ondersoort, gezondheid en zelfs levensgeschiedenis van het dier te vertellen.

Dieet

Bighornschapen zijn herbivoren en diurnal, wat betekent dat ze meestal overdag actief zijn. Hun dieet kan variëren afhankelijk van het seizoen en de habitat van elke ondersoort. Tijdens seizoenen met een overvloed aan voedsel, zullen de schapen zich voeden met grassen, forbs en zegswijzen. Dan, tijdens zwaardere seizoenen, zoals de winter, zullen de schapen meer tijd doorbrengen met browsen en zich voeden met hardere, houtachtige planten zoals een konijnenborstel. In ondersoorten die in de woestijnen leven, eten dikhoornschapen borstelige planten en cactussen, en ze zullen het grootste deel van hun vocht door hun voedsel halen, hoewel ze nog steeds een keer in de paar dagen een bezoek brengen aan de watergaten.

Habitat en bereik

Verspreid over Noord-Amerika, zijn Bighorn-schapen te vinden in de westelijke provincies van British Columbia en Alberta in Canada, over de westelijke en centrale staten van de Verenigde Staten, en in de noordwestelijke staten van Mexico. Hoewel Bighorn-schapen door de Internationale Unie voor het behoud van de rode lijst van bedreigde soorten van de natuur worden beschouwd als een soort van "minste bezorgdheid", zijn er verschillende populaties en ondersoorten die in feite worden bedreigd, hoewel hun totale populatiegrootte stabiel is, met meer dan 15.000 alleen in Canada. Bedreigingen waarmee de dikhoornschapen regelmatig worden geconfronteerd, zijn onder andere jagen (wat de bevolking als geheel kan schaden omdat het meestal resulteert in de dood van dominante fokmensen), verlies van leefgebieden en huisdieren, aangezien deze dieren strijden om hun voedsel en ziektes verspreiden zoals aandoeningen van de luchtwegen.

Gedrag

Dikhoornschapen zijn sociale dieren die in kuddes leven. Ooien en lammeren hebben de neiging om te leven in grotere kuddes van maximaal 20 individuen, terwijl rammen leven in kleinere groepen van 2 tot 5. Tijdens de winter kunnen de ooien zich verenigen om nog grotere kuddes van maximaal 100 individuen te vormen. De rammen en ooien zullen het grootste deel van het jaar apart leven, totdat het paarseizoen komt rond. Dikhoornschaap kan tot 15 mijl per uur (24 kilometer per uur) verplaatsen tijdens het beklimmen van berghellingen. Met hun opmerkelijke zekerheid kunnen zij richels gebruiken van niet meer dan 5 cm breed als steunpunt om zonder problemen van de ene richel naar de andere te springen, tot op 20 meter (6 meter) afstand.

weergave

In het najaar beginnen rammen tegen elkaar te strijden om de rechten om met ooien te fokken door elkaar aan te vallen, waarbij ze vaak snelheden bereiken van meer dan 20 mijl per uur (32 kilometer per uur) in het proces. Deze wedstrijden kunnen meer dan 24 uur duren, totdat een van de mannen toegeeft, wat meestal de jongere is met kleinere hoorns. Dikhoornschapen zijn niet monogaam en een vrouwtje accepteert meerdere rammen in een bepaalde oestruscyclus (wanneer "in hitte"). De draagtijd van een ooi duurt van 5 tot 6 maanden, waarna ze in het voorjaar 1 tot 2 lammeren krijgen. De vrouwelijke lammeren blijven bij de kuddes van hun moeders, terwijl de mannetjes de groep verlaten wanneer ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn om zich bij een kudde rammen aan te sluiten.

Aanbevolen

De belangrijkste oorzaken van de Eerste Wereldoorlog
2019
Hoogste bergen in Afghanistan
2019
Top 15 exportlanden van pyriet
2019