Caribou Feiten: dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

Kariboe, de algemene naam van Rangifer tarandus, is een wilde hertensoort. Ze behoren tot een grote groep hoeven hoefdieren zonder hoefdieren in de Orde Artiodactyls, die ook varkens, nijlpaarden, kamelen, giraffen, antilopen, lama's en vele andere aardse evenhoevige hoefdieren omvat. Sommige definities omvatten ook bepaalde cetaceous zeezoogdieren in deze groep, namelijk walvissen. Kariboes zijn kruidnagelbruin met een witte nek, staart en poten en hebben vaak een even laterale streep. Ze meten over het algemeen ongeveer 1, 2-2, 2 meter lang en zijn 1, 2-1, 5 meter hoog op de schouder. Ze wegen vaak tussen 318 en 600 kilogram. Hun jassen zijn dik, kort en gekleurd bruin in de zomer en worden grijsachtig in het kielzog van koudere winterse omstandigheden. Over heel Alaska zijn deze dieren kleiner dan in andere delen van de wereld. Dat gezegd hebbende, varieert alle Caribou aanzienlijk in kleur en grootte tussen geslachten, waarbij mannetjes (stieren) doorgaans aanzienlijk groter zijn dan vrouwtjes (koeien). Verder zijn de geweien van volwassen "stieren" enorm, terwijl die van volwassen "koeien" kort zijn en gewoonlijk meer onregelmatig en slank.

Dieet

Zoals de meeste kuddedieren, moet de Caribou blijven bewegen om voldoende voedsel te vinden, en soms moeten ze zelfs hele lange afstanden afleggen. Deze dieren eten meestal korstmossen in de winter, wanneer hun "groene" dieet van levende planten, bladeren van wilgen en berken, grassen en zeggeplaatsen schaars worden. Als een volwassen kariboe zich op een rijk land bevindt, mag hij elke dag 5 kilo voedsel eten. Het zijn dieren die goed zijn aangepast aan het leven in de toendra. Ze hebben pels en huid zo dik dat ze tijdens het migreren over extreem ijskoude rivieren kunnen waden.

Habitat en bereik

Dit arctische schepsel wordt meestal beschouwd als Noord-Amerikaans, maar kan ook worden gevonden in Finland, Noorwegen en Groenland. In Europa wordt kariboe "rendier" genoemd, maar alle kariboes en rendieren over de hele wereld worden beschouwd als onderdeel van dezelfde soort. Vandaag de dag leven er naar schatting 950.000 kariboes over de hele wereld, waarvan er vele met meerdere bedreigingen worden geconfronteerd, vooral vanwege de klimaatveranderingen die de Arctische en sub-arctische regio's treffen, meer dan welk gebied op aarde dan ook. Deze dieren worden ook bedreigd door bevolkingsdichtheid, predatie door wolven en grizzlyberen en ook door ziekte-uitbraken. Niettemin is de huidige staat van instandhouding van Caribous een van de "minst zorgwekkende" bedreigingen in termen van uitsterven bedreigd. Hoewel de omvang van de kuddes in veel van hun inheemse habitats afneemt, worden ze op steeds meer plaatsen geïntroduceerd die nog nooit eerder in het wild zijn gezien.

Gedrag

Het gewei van de kariboes groeit meer naar voren dan naar boven en naar buiten, en kariboes gebruiken ze om in de wintermaanden in de sneeuw te graven. Ze hebben grote hoeven, die ze vaak gebruiken als gereedschap om in bevroren toendra te graven, vooral in de harde noordelijke landen. Hun hoeven moeten vrij groot zijn, groot genoeg om de grote bulks van deze dieren in de sneeuw te ondersteunen en als peddels dienen die ze efficiënt door ijskoude wateren kunnen verplaatsen. Ze gebruiken hun hoeven als bolletjes om door de sneeuw te graven terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Scherpe hoefranden zijn erg handig voor deze dieren, omdat ze het mogelijk maken om in hard ijs en de diep bevroren oppervlakken van de toendragronden te graven.

weergave

Het paarseizoen voor kariboes komt in de herfst en het afkalfseizoen tijdens de lente. Meer specifiek vechten mannen voor toegang tot vrouwen. In feite zijn de meest dominante in staat om zoveel als 15-20 vrouwen te verzamelen, om mee te paren. Een mannetje stopt met eten gedurende deze tijd en verliest veel van zijn lichaamsreserves. De vrouwtjes zijn klaar om in mei of juni te bevallen en meestal krijgen ze een kalf. Bovendien is kariboe de enige hertensoort, waarin zowel mannetjes als vrouwtjes een gewei vormen. Elk jaar werpen ze hun gewei af en het volgende jaar groeien ze nieuwe geweien.

Aanbevolen

Hoogste gebouwen in Melbourne
2019
Wat was de jonge Dryas?
2019
De nationale parken van Zimbabwe
2019