De 10 soorten wilde katten van Zuid-Amerika

In de wilde habitats van Zuid-Amerika zijn grote delen van de biodiversiteit van onze planeet ondergebracht en dit omvat tien soorten wilde katten die op het continent voorkomen. Hier is een lijst van de wilde katten van Zuid-Amerika:

10. Andes Mountain Cat

De L eopardus jacobita is een wilde kat die op grote hoogte leeft in de Andes van Zuid-Amerika. Ze worden gevonden op hoogtes van 5.900 ft tot 13.000 ft. Deze katten leven dus op ruige terreinen met steile hellingen en weinig begroeiing. De asgrijze vacht van de kat met dun verspreide vlekken en vlekken camoufleert het goed in de bergachtige omgeving. De neus en lippen zijn zwart. De lengte van de volwassen kat varieert tussen 57, 7 en 85 cm. De berg viscacha is de belangrijkste prooi van deze soort. De Andes-bergkat wordt geëtiketteerd als bedreigd op de rode lijst van de IUCN, aangezien slechts ongeveer 2.500 exemplaren van deze soort worden verondersteld te overleven in het wild. Op jacht naar bont en moord in Bolivia en Peru voor bijgeloof zijn de grootste bedreigingen voor de bergkampopulaties in de Andes.

9. Cougar

De Puma concolor of de bergleeuw is een van de grootste wilde katten in Amerika. De poema heeft een breed bereik dat zich uitstrekt van Yukon in Canada tot de Zuid-Amerikaanse Andes. De soort kan zich aanpassen aan een grote verscheidenheid aan habitats in zijn assortiment, waaronder alle soorten bossen en zelfs bergachtige woestijnhabitats. Plaatsen met dicht kreupelhout zijn echter de voorkeursplaatsen voor deze kat. Het is de tweede zwaarste kat van de Nieuwe Wereld. De hoogte van deze katten op de schouder varieert van 60 tot 90 cm. De gemiddelde lengte van volwassen mannetjes van de neus tot de punt van de staart is 2, 4 m, terwijl die voor vrouwen 2, 05 m is. De vacht heeft een bijna uniforme kleur maar varieert van zilverachtig grijs tot roodachtig tot taankleurig. De lichaamsbouw van deze dieren geeft ze geweldige behendigheid. De poema is een uitstekende klimmer, hij kan zwemmen en kan krachtige sprints uitvoeren voor korte afstanden. De solitaire soort is hoofdzakelijk schemerig en nachtelijk van aard. Het prooien op hoefdieren zoals herten en zelfs vee, en ook andere diersoorten zoals knaagdieren. Het is een hinderlaagroofdier. Hoewel de poema een enorm bereik heeft, zijn de populaties van deze soort in de loop van de jaren aanzienlijk gedaald als gevolg van vernietiging, degradatie en fragmentatie van habitats.

8. Jaguarundi

De Puma yagouaroundi 's, ook bekend als de eyra kat, strekt zich uit van Mexico tot Zuid-Amerika. In het laatste geval bevindt de wilde kat zich ten oosten van het Andesgebergte. Het dier leeft het liefst in borstelgebieden in laagland, maar is te vinden in een groot aantal gebieden, waaronder tropische bossen en op hoogten tot 10.500 voet. Het lichaam en de staart van de wilde kat zijn langwerpig maar de poten zijn relatief kort. De vacht die grijsachtig of roodachtig is, mist vlekken of strepen. De lengte van de kat varieert van 53 tot 77 cm en de staart is ongeveer 31 tot 60 cm lang. De jaguarundi is voornamelijk diurnaal en voedt zich met knaagdieren, reptielen, konijnen, opossums, enz. Deze katten staan ​​erom bekend het hele jaar door te broeden en de draagtijd is ongeveer 2, 5 maanden lang. Verlies van leefgebied bedreigt sommige populaties van deze soort.

7. Geoffroy's Cat

De Leopardus geoffroyi is te vinden in het centrale en zuidelijke deel van het continent waar ze de ecoregio's Gran Chaco, Andes en Pampas bewonen. Deze katten zijn gespot op hoogtes tot 10, 800 ft. De soort geeft de voorkeur aan gebieden met voldoende dekking, zoals struikgewas, graslanden, enz. De grootte van deze wilde kat is vergelijkbaar met die van een huiskat. Zwart gekleurde banden en vlekken komen voor op de bruinachtig tot geelachtige vacht. De underparts zijn wit of crèmekleurig. De kat van de Geoffroy is een eenzame en nachtelijke soort en vertoont vaak het ongewone gedrag van het staan ​​op zijn achterpoten om te zoeken naar een prooi. Knaagdieren, insecten, hagedissen, hazen, enz., Vormen de prooibasis van dit toproofdier. Fokperiode duurt tussen oktober en maart, terwijl de draagtijd ongeveer 75 dagen duurt. De IUCN bestempelt het als een minst zorgwekkende soort vanwege het bestaan ​​van een stabiele en wijdverspreide populatie.

6. Kodkod

De Leopardus guigna is de kleinste soort wilde kat die in Noord- en Zuid-Amerika leeft. Het bereik is beperkt tot delen van Zuid-Chili en Argentinië. Deze katten leven voornamelijk in de gemengde gematigde regenwouden in hun verspreidingsgebied, maar ze worden ook aangetroffen in andere habitats zoals de rand van menselijke nederzettingen en secundaire bossen. De grootte van de volwassen kat varieert van 37 tot 51 cm. De kleur van de vacht van de Kodkod varieert van grijs tot bruin tot geel en heeft donkere vlekken. De staart heeft donkere ringen en de onderkant van het lichaam is bleker van kleur. Deze dieren zijn zowel overdag als 's nachts actief, maar meestal rusten ze overdag liever in de schaduw. Het zijn uitstekende klimmers en ze voeden zich met knaagdieren, vogels, hagedissen, enz. De kodkod is geëtiketteerd als kwetsbaar op de rode lijst van de IUCN. Vernietiging van zijn habitat als gevolg van houtkap en uitbreiding van landbouwgrond is de grootste bedreiging voor het voortbestaan ​​van deze soort.

5. Jaguar

De Panthera onca is de grootste wilde kattensoort die te vinden is in Noord- en Zuid-Amerika. Het bereik van deze soort strekt zich uit van de zuidwestelijke VS tot Noord-Argentinië en Paraguay in Zuid-Amerika. Jaguars zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan habitats, variërend van regenwouden tot dorre graslanden en waterrijke gebieden. Dichte bossen zijn de voorkeurshabitat van deze soort. De lengte van de jaguar varieert tussen 1, 12 en 1, 85 m van de neus tot de staartbasis. In vergelijking met hun lichaamsafmetingen zijn hun staarten slechts 45 tot 75 cm lang. De hoogte van de jaguar op de schouder varieert van 63 tot 76 cm. De jaguar is het toproofdier in het ecosysteem waarin het wordt aangetroffen. Het dier is solitair en opportunistisch van aard. De jaguar heeft een unieke manier om zijn prooi te doden. Met zijn buitengewoon krachtige beet levert de wilde kat een fatale beet aan de hersenen van de prooi en doodt hem onmiddellijk. De dieren genieten van zwemmen in grote mate. De rode lijst van de IUCN geeft de soort weer als Bijna Bedreigd. Habitatverlies en fragmentatie en het doden van de kat door de ranchers en boeren vormen de grootste bedreiging voor de toekomst van de jaguar.

4. Margay

De Leopardus wiedii woont in Zuid- en Midden-Amerika. In Zuid-Amerika wordt de soort aangetroffen in het noordelijke deel van het continent ten oosten van de Andes. Deze katten komen voornamelijk voor in dichtbeboste habitats maar soms ook in plantages. De lichaamslengte van een tamelijk kleine kat varieert van 48 tot 79 cm. De lengte van de staart is tussen 33 en 51 cm. De bruin gekleurde vacht van de kat is voorzien van rijen donkergekleurde strepen of rozetten. De staart met zwarte punt heeft verschillende donkere banden. De Margay is een zeer wendbare kat en een uitstekende klimmer. Het is bekend om op apen, hagedissen, vogels, boomkikkers, enz. Te jagen. Deze nachtelijke katten zijn hoogst ongrijpbaar in de natuur. De drachtperiode van 80 dagen van deze soort eindigt bij de geboorte van slechts één kitten. De margin is geclassificeerd als Bijna Bedreigd door de IUCN. Verlies van leefgebied is de grootste bedreiging voor deze soort.

3. Ocelot

De Leopardus pardalis is een wilde kat wiens bereik zich uitstrekt van de zuidwestelijke delen van de VS tot Zuid-Amerika. Het leeft in een grote verscheidenheid aan habitats zoals tropische bossen, savanne, moerassen, enz. De grootte van de kat varieert van 55 tot 100 cm, terwijl de staart ongeveer 26 tot 45 cm lang is. De kleur van de vacht varieert van romig tot grijs of roodachtig grijs. De pels draagt ​​zwart gekleurde, stevige markeringen zoals strepen, open banden of gesloten banden. Knaagdieren, konijnen, gordeldieren, kleine vogels, reptielen, enz., Vormen de prooibasis van de ocelot. De ocelot is een minst zorgwekkende soort op de rode lijst van de IUCN omdat de populatie van 40.000 inwoners relatief stabiel wordt geacht.

2. Pampas Cat

De Leopardus colocolo, ook wel de Pantanal-kat of de colocolo genoemd, is een Zuid-Amerikaanse wilde kattensoort die voorkomt in een grote verscheidenheid aan habitats op hoogtes van 1800 tot 5000 m. In sommige gebieden in Argentinië wordt de soort nog lager gevonden. Graslanden, struikgewas en droge bossen zijn de voorkeurshabitats van de colocolo. Hoewel de kat klein van formaat is, heeft hij een stevige constructie. De lichaamslengte van de soort varieert van 46 tot 75 cm. De staart is ongeveer 23 tot 29 cm lang. De vachtkleur van de Pampas-kat varieert aanzienlijk en verschillende soorten worden gedefinieerd op basis van de vachtkleur. De kat staat vermeld als Bijna Bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

1. Oncilla

De Leopardus tigrinus of de tigrillo is een kleine kat waarvan het bereik zich uitstrekt van delen van Zuid-Amerika tot Midden-Amerika. Het bewoont liever de nevelwouden tot een hoogte van 4500 m. Het wordt ook gevonden in andere soorten habitats. Het wordt gevonden in Brazilië, Colombia, Peru en Ecuador. De oncilla heeft een grootte variërend van 38 tot 59 cm en een staart die ongeveer 20 tot 42 cm lang is. De kleur van de vacht van deze soort varieert van donker oker tot lichtbruin en heeft rozetten die het meest zichtbaar zijn aan de achterkant en de zijkanten. De oncilla prooien op knaagdieren, vogels, hagedissen, kikkers, etc. Het is meestal 's nachts van aard, maar is ook bekend om te jagen tijdens de dag. De soort is door de IUCN als Kwetsbaar geclassificeerd omdat habitatverlies zijn overleving in grote mate bedreigt.

Aanbevolen

Wat is de hoofdstad van Tibet?
2019
Wat was impliciete vooringenomenheid?
2019
Who Were The Nine Gems (Navratnas) Of Emperor Akbar, The Great Mughal Emperor?
2019