Giraffe Feiten - Dieren van Afrika

  • De hals van een giraf kan de grond niet bereiken wanneer hij staat. Dit is de reden waarom een ​​giraffe zijn voorpoten moet spreiden of knielen om de grond te bereiken voor een glas water.
  • Giraffen zijn de hoogste zoogdieren ter wereld. Zo groot dat hun benen langer zijn dan de meeste mensen.
  • Giraffen hebben slechts 5 tot 30 minuten slaap nodig in een periode van 24 uur.

Hoe zien giraffen eruit?

De giraffe is 's werelds hoogste landzoogdier. Het is het meest kenmerkend voor zijn lange benen en nek. Giraffen hebben bruine manen en een driehoekige kop met twee harige hoorns. Voor een volwassen giraf zijn de benen ongeveer 6 voet lang, net als de nek. Het mannetje is zowel langer als zwaarder dan het vrouwtje. Volgens de National Geographic Society varieert de hoogte van een volwassen giraffe van kop tot teen in het algemeen van 14 tot 19 voet. De huidlaag heeft bruine vlekken gekleurd met zwart en gescheiden door een beige kleur, en patronen en kleuringen variëren per geografische regio. Een volwassen giraffe weegt 1.750 tot 2.800 pond, en ze hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Beide geslachten hebben op de huid gehulde knoppen, ossiconen genaamd, op de top van hun hoofd. Vrouwelijke ossiconen zijn kleiner en hebben een kleine plukje pels aan de bovenkant, terwijl mannelijke ossiconen kaal zijn aan de bovenkant. Deze knoppen worden gebruikt om het hoofd te beschermen wanneer mannen vechten, wat inhoudt dat ze hun nek om elkaar heen moeten zwaaien in een show van kracht die insnoering wordt genoemd. Ze hebben een unieke manier van lopen waarbij ze beide benen aan één kant van hun lichaam bewegen en vervolgens beide benen aan de andere kant. Hoewel Giraffen in een vergelijkbare stijl lopen als andere zoogdieren, zwaaien ze hun achterpoten en voorpoten eenstemmig. Ze kunnen op volle snelheid 55 kilometer per uur (35 mijl per uur) bereiken, maar kunnen dit slechts in korte tijd volhouden.

Wat willen giraffen graag eten?

De giraffe is een herbivore browser, wat betekent dat het bossige en houtige planten verbruikt. Volgens Giraffe Conservation Foundation (GCF) kan de giraf zijn dieet aanpassen aan de plant- of boomsoorten die in elke regio beschikbaar zijn. Terwijl het grootste deel van de dag aan het eten is, verbruikt de giraffe meer dan 100 kilo (45 kilogram) voornamelijk aan het eten van de bladeren en knoppen van bomen en struiken. In dorre graslanden eten de giraffen daar bladeren en scheuten van de acacia. Ze kunnen ook wijnstokken, kruiden, bloemen en fruit eten, vooral in het regenseizoen. Gras in kleine hoeveelheden maakt ook deel uit van het dieet van de giraffe. Om te voeden, gebruikt de giraf zijn taaie, handige lange tong en lippen om bladeren en scheuten te plukken, zelfs van de meest doornige planten. Mannetjes kunnen zich voeden met gebladerte hogerop dan met vrouwtjes vanwege hun grotere hoogten. Hoewel herbivoren, zijn giraffen gedocumenteerd door het likken van gedroogd vlees van botten van een karkas.

Waar leven Giraffen?

De giraffe is afkomstig uit veel Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Kameroen, Tsjaad, Niger, Uganda, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Angola en Zuid-Afrika. Wilde weide vlaktes, bossen en de savanne zijn de meest voorkomende habitats voor giraffen in die landen. Volgens GCF-gegevens zijn er wereldwijd minder dan 80.000 giraffes over, in wezen gehalveerd ten opzichte van de cijfers in 1999, toen de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) hun aantal op meer dan 140.000 schatte. De afname van Giraffe-aantallen is veroorzaakt door stroperij, groei van de menselijke bevolking resulterend in bosverlies, verstedelijking in de stad en verlies van habitat aan fragmentatie en degradatie.

Wat doet een giraf graag?

Een giraf is een niet-territoriaal en zeer sociaal gericht dier. De vrouwelijke volwassenen binden zich in groepen van 10 tot 12 zonder een man, hun jonge zuigelingen niet meegerekend, en mannelijke giraffen blijven in hun kuddes. Als ze gelukkig zijn, zullen giraffen zich bezighouden met speelse wormen die zich bezighouden met hun halzen, of galopperen over open plekken. Wanneer een mannetje zijn dominantie over anderen binnen een kudde wil vestigen, gaat het agressief "necking" -gedrag aan. Volgens het natuurinstituut is dit een vorm van krachtige sparring waarbij twee giraffen zij aan zij staan ​​maar tegenovergestelde richting en handel met hun horens naar het hoofd of de nek blaast. Dit kan een half uur duren en de eerste giraffe die zich overgeeft aan uitputting, zal weglopen in een nederlaag.

Hoe worden babygiraffen gemaakt?

Giraffen hebben geen vast paarseizoen, maar tijdens regenseizoen zijn de kansen op fokken hoger vanwege de voedselbeschikbaarheid. Om zeven jaar wordt een mannelijke giraffe geslachtsrijp en kan hij paren met geslachtsrijpe vrouwtjes van vier jaar of ouder. Bij het vrijen legt een mannetje zijn kin op de achterkant van het vrouwtje. Om te bepalen of een potentiële vrouwelijke partner in hitte is en klaar om te copuleren, zal een mannelijke giraffe de urine van een vrouw proeven. Vrouwelijke giraffen met het oestrus-hormoon dat wordt gedetecteerd in de smaak van hun urine, zullen dan worden gepaard. De gemiddelde draagtijd van een giraffe is 15 maanden, volgens de GCF. Een pasgeboren kalf weegt ongeveer 220 pond, met een hoogte van ongeveer 6, 5 meter. Een vrouwelijke giraf zal normaal gesproken slechts één kalf maken, hoewel het voorkomen van een tweeling mogelijk is.

Giraffe belangrijkste feiten

Dierlijke feiteninfo
Hoogte (inclusief hoorns)15-17 ft (mannelijk)

12-15ft (vrouw)

Gewicht1, 765-4, 255 lbs. (Mannetje)

1, 215-2600lbs (Vrouw)

Seksuele volwassenheid3, 5 jaar (man)

4-5 jaar (vrouw)

MatingAnytime
Zwangerschap453-464 dagen
Aantal jongerenMeestal een
GewoonteLosjes gebonden groepen
Giraffe levensduur25 jaar
DieetBladeren van bomen, struiken, klimmers, wijnstokken en sommige kruiden.
Verwante soortenNegen ondersoorten herkend; allemaal vergelijkbaar maar onderscheiden door vachtpatroon en geografische spreiding

Aanbevolen

Mysteries Of Egypt: The Curse Of The Pharaohs
2019
Welke Amerikaanse stad heeft de 'meest innovatieve vierkante mijl op aarde'?
2019
Economieën die het meest afhankelijk zijn van export naar Oost-Aziatische en Pacifische eilandstaten
2019