Gray Whale-feiten: dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

Grijze walvissen worden beschouwd als een middelgrote walvis en zijn maximaal 14 meter lang. Met een gewicht tot 33 ton (30.000 kilogram) worden ze vaak gezien bedekt met witte vlekken, die eigenlijk bestaan ​​uit meer dan 400 pond (180 kg) parasitaire zeepokken en walvisluizen. De vrouwtjes van deze soort zijn meestal groter dan de mannetjes, hoewel ze er qua uiterlijk hetzelfde uitzien. Grijze walvissen hebben geen rugvinnen. In plaats daarvan hebben ze een kleine bult gevolgd door zes tot twaalf hobbels erachter. Ze krijgen hun naam van hun kleuring, die varieert van lichtgrijs tot donkere houtskool.

Dieet

Als baleinwalvis heeft de bovenkaak van de grijze walvis ongeveer 300 filtervoedingsplaten die bekend staan ​​als "balein" die eraan hangen. Grijze walvissen gebruiken hun balein als filter om hun voedsel van ander vuil te scheiden. Ze doen dit door te draaien zodat een kant van hun mond naar de oceaanbodem kijkt. De grijze walvis trekt dan zijn tong naar binnen, creëert een vacuüm en zuigt sediment en voedsel in zijn mond. Ondanks hun grootte voeden grijze walvissen zich met de kleinste dieren en consumeren ze dagelijks ongeveer 1125 kilo voedsel. Hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine, garnalenachtige wezens die amphipoden worden genoemd en die leven op modderige zeebodems. Als opportunistische feeders eten ze ook buiswormen, garnalen, krablarven en andere kleine vissen.

Habitat en bereik

Vandaag de dag leven er grijze walvissen in de noordelijke uitlopers van de Stille Oceaan. Ooit woonden ze ook in de Noord-Atlantische Oceaan, maar werden daar in de 17e eeuw met uitsterven bedreigd. Er zijn nog steeds meer dan 20.000 individuele grijze walvissen in het wild en met een stabiele populatiegrootte worden grijze walvissen als een soort van "minst zorgwekkend" vermeld op de Internatonal Union for the Conservation of Nature's Red List of Bedreigde Soorten. De grootste bedreiging waarmee zij worden geconfronteerd, zijn menselijke walvisjagers. Met hun langzame snelheid en kustdistributie, vormen grijze walvissen eenvoudige doelen voor de walvisindustrie. Andere bedreigingen voor de walvissen zijn oceaanvervuiling (zoals die van commercieel vistuig en olielozingen), geluidshinder door zeeschepen en botsingen met grotere boten en schepen.

Gedrag

Normaal gesproken reizen Grijze walvissen in "pods", groepen die meestal uit niet meer dan drie walvissen bestaan. Tijdens het migratieseizoen kunnen ze echter reizen naar pods van maximaal 16 personen. In de zomer leven ze in het noorden waar de oceaanbodem rijk is aan leven, maar in de herfst en winter trekken grijze walvissen terug naar het zuiden, naar Baja California, Mexico, waar hun broedgebieden liggen. Toeristen die hun broedgebieden bezoeken, kunnen af ​​en toe bepaalde walvissen tegenkomen die 'vriendelijk' zijn, althans in die zin dat ze naar boten gaan zwemmen en mensen toestaan ​​ze aan te raken. Grijze walvissen hebben echter ook de reputatie gekregen agressief te worden wanneer ze gescheiden zijn van hun jongen, dus voorzichtigheid moet altijd worden betracht wanneer ze worden benaderd.

weergave

Paring vindt meestal plaats in de seizoensgebonden broedplaatsen van de grijze walvis en de draagtijd van het vrouwtje kan tot 14 maanden duren, waardoor ze opnieuw naar de warme lagunes van Mexico kan terugkeren, waar ze een enkel kalf zal baren. Als zoogdier wordt het kalf ongeveer 6 maanden door zijn moeder verzorgd, terwijl het met haar in de ondiepe wateren blijft. Omdat er zoveel tijd is voor een individu om seksueel volwassen te worden, is gesuggereerd dat de grootte een betere indicator is voor geslachtsrijpheid bij walvissen dan leeftijd. Met dat in gedachten lijkt het erop dat grijze walvissen seksueel volwassen worden als ze 36 tot 40 voet (11 tot 12 meter) lang worden.

Aanbevolen

Hoogste gebouwen in Melbourne
2019
Wat was de jonge Dryas?
2019
De nationale parken van Zimbabwe
2019