Kangaroo Feiten: dieren van Oceanië

Fysieke beschrijving

Hoewel er een grote variëteit in uiterlijk is tussen kangoeroesoorten, hebben alle kangoeroes gespierde staarten, sterke achterbenen, grote voeten, korte en fluweelachtige vacht en lange, puntige oren. Als buideldieren hebben vrouwelijke kangoeroes een duidelijk kenmerk dat hen onderscheidt van placenta en monotreme zoogdieren. Ze hebben buidels die borstklieren bevatten waar hun baby's kunnen leven tot ze oud genoeg zijn om tevoorschijn te komen. De grootte van kangoeroes varieert sterk tussen soorten. De rode kangoeroe weegt ongeveer 200 kilo en is meer dan 5 voet lang. Rode kangoeroes zijn de grootste van alle buideldieren, terwijl de kleinste kangoeroe, de muskusachtige kangoeroe, slechts 12 gram weegt en slechts 6 tot 8 inch hoog is.

Dieet

Alle kangoeroes zijn grazende herbivoren, in de zin dat hun dieet voornamelijk bestaat uit grassen, bloemen, bladeren en varens, maar ze eten soms ook mos en insecten. Hun dieet varieert aanzienlijk naar soort. De grijze Pasen-kangoeroe is bijvoorbeeld overwegend een grazer en eet een grote verscheidenheid aan grassen, terwijl de rode kangoeroe ook een aanzienlijke hoeveelheid struiken in hun voeding bevat, waardoor ze meer een "browser" worden. Net als koeien hebben kangoeroes magen in de buik die hen in staat stellen hun voedsel opnieuw uit te braden en opnieuw te kauwen, voordat het klaar is om volledig verteerd te worden.

Habitat en bereik

Kangoeroes leven in gevarieerde habitats, variërend van bossen en bosgebieden tot grasrijke vlaktes en savannes. Ze zijn te vinden op een groot deel van het Australische continent en het afgelegen eiland Tasmanië. Hoewel ze de voorkeur geven aan schaars beboste of open schaduwrijke vlaktes, kunnen ze zich ook aanpassen aan droog woestijnweer door water en vegetatie te sparen. Vanwege hun aanpassingsvermogen bloeien de meeste kangoeroesoorten. Ze zijn niet zo zwaar getroffen door menselijke activiteiten en klimaatverandering als veel andere soorten, hoewel hun aantallen in tijden van droogte vaak afnemen als gevolg van de afname van hun voedselvoorraden. Ze zijn momenteel geclassificeerd als een soort van "Minste zorg" door de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur.

Gedrag

De meeste kangoeroes zijn sociale dieren, in die zin dat ze leven en reizen in georganiseerde groepen die "mobs" worden genoemd en die worden gedomineerd door de grootste mannetjes, om elkaar te verzorgen en elkaar te beschermen tegen gevaar. Vanwege hun lange voeten kunnen kangoeroes niet normaal lopen en gebruiken ze liever hoppen als hun primaire voortbewegingsmoment. Omdat zijn achterpoten en voeten veel sterker en groter zijn dan hun voorpoten, moet een kangoeroe zijn staart verplaatsen om een ​​statief te vormen met zijn twee voorpoten en vervolgens de achterpoten naar voren bewegen. Mannelijke kangoeroes zijn zeer competitief en agressief tegenover elkaar, vooral als het gaat om het vechten voor vrouwen, en ze zullen vaak het gevecht voeren over de toegang tot potentiële partners. Er wordt gezegd dat deze strijd sterk lijkt op mensen boksen.

weergave

Na het verkrijgen van toegang tot een vrouw, zal een mannelijke kangoeroe degene zijn die seksuele activiteit initieert. Vrouwelijke kangoeroes krijgen meestal maar één baby tegelijk, meestal tussen de late lente en de vroege zomer, na 21 tot 38 dagen zwanger te zijn. Pasgeboren kangoeroes, die "Joeys" worden genoemd, wegen slechts 0, 03 ounce en lopen tussen 0, 2 en 0, 9 inch op het moment van de geboorte. Na de geboorte kruipt een joey in de buidel van zijn moeder om te worden verzorgd en te blijven groeien en zich nog 120 tot 450 dagen te ontwikkelen. In de buidel wordt de Joey beschermd en gevoerd als hij borstvoeding geeft aan de tepels van zijn moeder. In verhouding tot andere grote zoogdieren, groeit Joeys snel en bereikt hij volledige volwassenheid op 14 tot 20 maanden voor vrouwtjes, tussen 2 en 4 jaar voor mannetjes.

Aanbevolen

Hoogste gebouwen in Melbourne
2019
Wat was de jonge Dryas?
2019
De nationale parken van Zimbabwe
2019