Killer Whale Feiten: dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

De orka, ook wel orka-walvis genoemd, is een moordmachine van 4.000 kilo die vele eeuwen heeft overleefd en is geëvolueerd. De Killer-walvis is een gemiddelde van 8, 7 meter lang en sommige komen in de buurt van 5 ton in massa. Het is een van de meest angstaanjagende carnivoren in de zee. Orka's behoren tot de Oscines-familie, vandaar hun naam, en worden al vele jaren beschouwd als toproofdieren, wat betekent dat ze zelf geen natuurlijke roofdieren hebben. De gemiddelde vrouwelijke orka zal tot 50 jaar in het wild leven, terwijl mannen vaak tot 70 jaar oud kunnen worden.

Dieet

Orka's hebben een gehemelte die tevreden kan zijn met een grote verscheidenheid aan opties als het op eten aankomt. Alles variërend van pinguïns tot kleinere walvissen kan op hun menu's voorkomen. Tijdens het jagen kan een orka maximaal 48 kilometer per uur bereiken, en hun monden zijn bekleed met drie centimeter lange, in elkaar grijpende tanden, waardoor ze een van de meest dodelijke mariene roofdieren zijn. Naast hun intimiderende snelheid en afsluitende beten, jagen Orka's samen, wat hun kansen op het vangen van hun doelprooi vergroot. Vergelijkbaar met Dolfijnen in intelligentie, is het moeilijk om voor hun ongelukkige prooi een orka te slim af te zijn wanneer ze achtervolgd worden.

Habitat en bereik

De orka is overal ter wereld te vinden. Hun assortiment omvat het koude water van de Pacific Northwest, de hoge breedtegraden van de Zuidelijke Oceaan en de Atlantische Oceaan. Vanwege hun wijdverspreide verspreiding, worden Killer Whales beschouwd als een van de meest voorkomende grote zoogdieren die wereldwijd worden waargenomen, naast Humans en de Brown Rat. Wetenschappers hebben zelfs moeite om te schatten hoeveel Orka's vandaag de dag nog leven dankzij de vraag hoe ver hun leefgebied is verspreid. Regionale cijfers zijn beter haalbaar, en naar schatting zijn er in gebieden zoals de wateren van Alaska ongeveer 1.000 walvissen.

Gedrag

Orka's worden als zeer sociale dieren beschouwd als het gaat om het omgaan met andere leden van hun eigen soort. Anders kunnen ze zeer vijandig en agressief zijn ten opzichte van anderen, inclusief andere walvissen, op wie ze vaak jagen. Orka's leven in groepen die bekend staan ​​als "pods" of "clans" van andere orka's, en deze kunnen oplopen tot 50 lichamen per clan. Net zoals Wild Buffalo op het land, is de opstelling van de Orca-clan erg vergelijkbaar in de maritieme wereld. Binnen clans reizen baby's en moeders meestal rond in een cirkel van mannen, die hen tijdens hun reizen beschermen. Deze walvissen hebben ook soortgelijke kenmerken als katten als het gaat om jagen en spelen met hun voedsel. Net zoals wanneer een kat met een muis speelt, is het bekend dat Killer Whales rondtoeren en zich amuseren met hun eten totdat het sterft.

weergave

Op 11-jarige leeftijd is een vrouwelijke Orka seksueel rijp geworden en op 13-jarige leeftijd is ze meestal vruchtbaar geworden. Het vrouwtje zal 15 maanden zwanger blijven totdat het de geboorte krijgt van zijn nakomelingen, waar de clan gezamenlijk zal zorgen en de baby zal zien. De gemiddelde moeder Orca heeft meestal tussen de 4 en 6 baby's in haar leven. Deze verbazingwekkende wezens onderscheiden zich van vele andere grote zee-roofdieren vanwege hun bekwame technieken bij het jagen en het bereiken van een lang leven. Inderdaad lijken Killer Whales de perfecte combinatie van hersens en wreedheid te hebben.

Aanbevolen

Liberia Bevolking - Wat is de bevolking van Liberia?
2019
Landen met de hoogste bevolkingsgroei
2019
Waar zijn de Outeniqua-bergen gelegen?
2019