Mountain Lion Feiten: Dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

De bergleeuw, ook wel de Cougar, Puma of Panther genoemd, is een groot, op het land geboren dier, waarbij de meeste rassen inheems zijn in Noord-Amerika. Na de jaguar is het de tweede meest omvangrijke kat, evenals een van de meest formidabele van alle zoogdieren die in het wild leven, op het westelijk halfrond. Het heeft een rond hoofd met rechtopstaande oren. De voorvoeten zijn gespierd en krachtig, met een sterke kaak die volledig is uitgerust om een ​​prooi vast te grijpen en te koppelen die groter is dan zijzelf, zoals antilopen en herten. De voeten worden gekenmerkt door vijf klauwen op de voorpoten, die allemaal kunnen worden teruggetrokken. Op zijn achterpoten zijn vier klauwen te vinden, met hun veel grotere voorpoten die goed zijn aangepast om de vise-achtige greep op prooidieren te behouden, waarvan sommige veel groter zijn dan de bergleeuwen zelf.

Dieet

Bergleeuwen, die obligaat zijn voor carnivoren, hebben veel vleesproteïne nodig, vooral van hun favoriete prooien van herten en verwante soorten. Hoewel ze zich verheugen in grote hoefdieren zoals herten, zullen bergleeuwen ook kleinere dieren, zoals wasberen, coyotes en stekelvarkens, verslinden. Vee, paarden, berggeiten, kleine insecten en knaagdieren behoren ook tot de vele andere dieren die de poema ook zal eten. Het zijn ervaren jagers die het meest effectief zijn in de nacht of in de schemering, en ze hebben de gewoonte om dagenlang op grote karkassen te eten. Totdat ze klaar zijn, zullen ze hun moorden ver weg verbergen van andere dieren, inclusief die van hun eigen soort. Ze geven de voorkeur aan de nek bij het geven van fatale beten, en ze zijn sluw als het gaat om stalking en het bijhouden van hun volgende would-be maaltijden.

Habitat en bereik

In eeuwen en decennia geleden werden in de hele Verenigde Staten bergleeuwen gevonden die in het wild rondzwierven. Aan het begin van de 20e eeuw waren ze echter grotendeels bevrijd van bijna al hun oorspronkelijke reeksen, vooral die in het oosten en het midwesten van de VS. In de afgelopen jaren is echter gebleken dat de bevolking in veel van de landen in deze regio's, evenals in de provincies van Canada, voldoende duurzaam is voor sportjacht. Voorbijgaande mannetjes zijn sindsdien gemeld in de westelijke regio's Nebraska, Oklahoma en de Dakotas, evenals Minnesota, Iowa, Missouri en de bovenste schiereilanden van zowel Illinois als Michigan. Verder naar het westen voorbij de Rockies naar de specifieke, populaties zijn altijd veel groter gebleven. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) classificeert bergleeuwen als een soort van "minst zorg". Toch moeten de grote katten op veel gebieden worden beschermd. Hoewel de meesten tegenwoordig in West-Noord-Amerika wonen, zijn ze te vinden in vrijwel elke Nieuwe Wereldhabitat ten zuiden van de Yukon-rivier, met kleinere populaties in Midden- en Zuid-Amerika.

Gedrag

Bergleeuwen zijn solitaire dieren die alleen willen leven en daarom niet altijd door mensen worden gezien, die ze vaak zullen proberen te vermijden. Om te kunnen gedijen, hebben ze veel open ruimte nodig, weg van andere dieren, omdat ze geheim en vrij teruggetrokken zijn. Af en toe is gebleken dat ze mensen aanvallen, vooral kinderen of volwassenen die alleen reizen in plaats van in groepen. Een ander duidelijk gedrag van de poema is de weigering om iets te consumeren waar het niet op jaagt. Hoewel ze normaal gesproken hun neuzen laten vallen tot aas, is het in zeldzame gevallen in Californië gemeld dat ze opportunistisch voedingsgedrag vertonen, terwijl ze karkassen verslinden die opzettelijk zijn buitengesloten door onderzoekbiologen. Over een groot deel van het verspreidingsgebied van hun diaspora hebben bergleeuwen weinig of geen natuurlijke roofdieren.

weergave

Seksuele volwassenheid bij vrouwelijke cougars wordt bereikt binnen anderhalf jaar van het leven, met gemiddeld één nestje dat om de twee jaar of zo wordt geboren gedurende de gehele levensduur van een vrouw. De paring is kort, zij het vaker voorkomend in vergelijking met andere dieren van vergelijkbare grootte. Monogamie is niet gebruikelijk bij bergleeuwen, waarbij de vrouwtjes gedurende hun reproductieve leven tamelijk regelmatig van partner wisselen. Vrouwtjes voeden typisch welpen alleen en kunnen snel gewelddadig defensief worden voor hun jongen. Stress is vaak de oorzaak van lage reproductietarieven, zowel in het wild als in gevangenschap. Veelvoorkomende oorzaken van de mortaliteit van de bergleeuw in het wild zijn uithongering, gevechten met andere bergleeuwen, ziekte, chronische stress en menselijke jacht.

Aanbevolen

Mysteries Of Egypt: The Curse Of The Pharaohs
2019
Welke Amerikaanse stad heeft de 'meest innovatieve vierkante mijl op aarde'?
2019
Economieën die het meest afhankelijk zijn van export naar Oost-Aziatische en Pacifische eilandstaten
2019