Pygmy Rabbit Facts: Animals of North America

Fysieke beschrijving

De pygmee-konijnen ( Brachylagus idahoensis ) zijn de kleinste konijnen die te vinden zijn in Noord-Amerika, met een grootte tussen 23, 5 en 29, 5 centimeter (9, 2-11, 6 inch) lang en gewichten tussen 398 en 462 gram (0, 88-1, 02 pond). De volwassen vrouwtjes van deze soort zijn over het algemeen groter dan de mannetjes. Deze konijnen worden vaak verward met jonge katoenstaartkonijnen, omdat ze beide hetzelfde voorkomen. Echter, de uniform bruine staart van de Pygmee konijnen, zonder witte vacht, helpt hen te onderscheiden van soortgenoten die er hetzelfde uitzien. Omdat hun kleine staarten volledig met hun lichaamsschaduwen mengen, lijken deze konijnen vaak staartloos. Een bleke, bontgekleurde markering op de oren van deze pygmee konijnen behoren ook tot de unieke identificerende kenmerken van deze dieren.

Dieet

Hoewel er wordt gezegd dat alsem plantenchemicaliën bevatten die mogelijk giftig zijn, en slechts een paar dieren het aandurven om zich ermee te voeden, is het pygmee konijn er bijna volledig afhankelijk van vanwege zijn voedselbron. 99% van het dieet in de winter en 50% van het dieet in de zomer bestaat uit alsem. In de winter, wanneer de sneeuw een groot deel van het land bedekt en de met een sagebrush omhulde witte omslag bedekt, graven de dwergkonijnen tunnels onder de sneeuw om toegang te krijgen tot hun favoriete voedselbron. Deze tunnels verlengen vaak de afstanden tussen afzonderlijke groeitorens.

Habitat en bereik

Aangezien de metendruik het grootste deel van hun diëten maakt, bewonen de Pygmy konijnen gebieden met de dichte alsemgroei. Naast het vulkaankonijn van Mexico is het dwergkonijn de enige andere soort Leporids in Noord-Amerika die zijn eigen hol graaft voor een woonplaats. Deze kleine dieren hebben losse, diepe grond nodig om hun holen diep in de grond te graven. In sommige gevallen kunnen ze de eerder gegraven holen van dieren gebruiken die ze hebben verlaten. Deze konijnen gedijen in de steppe-ecosystemen van de Westerse Verenigde Staten, waaronder het Grote Bekken en de aangrenzende bergketens. De grootste bedreiging voor deze dieren is hun afhankelijkheid van alsem voor hun overleving. Opruiming van salagegroei voor agrarische doeleinden en andere uitbuitende menselijke activiteiten, evenals bosbranden en overbeweiding door gedomesticeerde diersoorten, alle dreigen de habitats en voedselbronnen van de pygmee-konijnen te decimeren.

Gedrag

Pygmy-konijnen zijn meestal het actiefst tijdens de ochtend en in de schemering. Dit gedragspatroon is waarschijnlijk een aanpassing om predatie te overleven, aangezien roofdieren het minst waarschijnlijk actief zijn in dergelijke perioden van de dag. Tijdens de wintermaanden zijn de konijnen actiever in de schemering dan in de vroege ochtend. Omdat deze dieren hol graven, houden ze zich bezig met zowel oppervlakte- als ondergrondse activiteiten. Tijdens de winter is de beweging van de dwergkonijnen over de grond voornamelijk beperkt tot reizen met de door hen gegraven sneeuwtunnels. De ondergrondse activiteiten van deze konijnen zijn moeilijk waar te nemen en als zodanig moeten ze nog grondig worden onderzocht.

weergave

De pygmee konijnen beginnen te paren op een leeftijd van ongeveer een jaar oud. Hun broedseizoen duurt heel kort, gedurende een periode van slechts 2 tot 3 maanden in het voorjaar of de vroege zomer. De draagtijd van deze konijnen moet nog duidelijk worden gedefinieerd door onderzoekers. Wetenschappelijke rapporten stellen dat in Idaho maximaal drie nesten per jaar worden geboren, waarbij meestal zes jongen uit elk nest worden geproduceerd. Er zijn geen significante meldingen van nesten geboren tijdens de herfst van het jaar. Jonge dieren zijn vanaf het moment van geboorte zeer vatbaar voor mortaliteit tot ze vijf weken oud zijn. Ondertussen is het sterftecijfer onder volwassen pygmee konijnen het hoogst in de winter en het vroege voorjaar.

Aanbevolen

Wat is een schrikkeljaar?
2019
Wat zijn de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van Colombia?
2019
UNESCO-werelderfgoed in de Filippijnen
2019