Rode panda feiten: dieren van Azië

Fysieke beschrijving

De gelezen panda is een klein, boombewonings zoogdier. Hoewel het een naam deelt met de zwart-witte reuzenpanda, zijn ze eigenlijk niet nauw verwant. De rode panda is veel kleiner en groeit meestal rond de grootte van een gewone huiskat. Het heeft een roodbruine vacht, een opvallend lange en dikke staart en een waggelende gang met korte voorpoten. De staart helpt niet alleen om het evenwicht in het lichaam te herstellen, maar dient ook als een natuurlijke camouflage. Het heeft ook een verlengd polsbeen dat helpt bij de grip. De kop en lichaamslengte van een rode panda is meestal 20 tot 23 inch, en de staart alleen is 11 tot 23 inch. Mannetjes groeien gemiddeld tussen de 8, 2 en 13, 7 pond, wat iets meer is dan vrouwtjes, die 6, 6 tot 13, 2 pond wegen.

Dieet

Hoewel rode panda's een bijzondere liefde voor bamboe vertonen, zijn ze in feite alleseters. In tegenstelling tot de Giant Panda, eten ze naast bamboe ook veel ander voedsel, waaronder fruit, eikels, wortels, paddenstoelen en eieren. Ze kunnen ook kleine zoogdieren en vogels eten. Ze zoeken naar voedsel dat langs de grond of door de bomen loopt. Omdat ze cellulose niet kunnen verteren, moeten ze een grote hoeveelheid bamboe consumeren, vooral scheuten en verse bladeren, om te overleven. Een ander merkwaardig feit over hun dieet is dat zij de enige nonprimates zijn die kunstmatige zoetstoffen kunnen proeven.

Habitat en bereik

De rode panda deelt de regenachtige, grote bosrijke habitat van de reuzenpanda, hoewel deze een groter bereik heeft. Ze geven de voorkeur aan gematigde bossen rond de Himalaya. Ze zijn te vinden in de bergen van Nepal, Noord-Myanmar, Zuid-Tibet en ook in Centraal-China. De natuurlijke habitats van rode panda's zijn verslechterd door ontbossing, verstedelijking en andere overmatige menselijke activiteiten. Naarmate meer en meer bossen worden vernietigd door houtkap en onverantwoorde landbouwpraktijken, wordt hun aantal vandaag voortdurend kleiner. Om dergelijke redenen worden ze geclassificeerd als "Bedreigd" door de IUCN Rode Lijst 3.1. Als gevolg hiervan worden ze beschermd door nationale wetten in landen binnen hun bereik.

Gedrag

Rode panda's zijn territoriaal en markeren hun territoria met urine en een zwakke muskisch ruikende afscheiding uit hun anaalklieren. Ze zijn over het algemeen verlegen en eenzaam, behalve wanneer ze paren. Vanwege hun caloriearme voeding zijn ze meestal inactief en brengen ze veel tijd door met slapen. Niettemin zijn ze uitstekende klimmers en leven en slapen ze vaak in bomen. Ze zijn voornamelijk actief van 's morgens vroeg tot' s avonds laat, terwijl ze overdag grotendeels sedentair zijn. In feite zullen ze vaak bijna niets anders doen dan slapen en eten. Wanneer ze met gevaar geconfronteerd worden, proberen ze vaak te vluchten door bomen te beklimmen.

weergave

Beide geslachten van rode panda's hebben alleen interactie tijdens het paren. Mannetjes en vrouwtjes hebben de neiging om te paren met meer dan één partner tijdens het paarseizoen, dat is van half januari tot begin maart. Na een draagtijd van 112 tot 158 ​​dagen, bevalt het vrouwtje in een nest midden juni tot eind juli. Een nest is meestal tussen één en vier jong in omvang. Baby's worden blind en doof geboren, elk met een gewicht van 3, 9 tot 4, 6 ounce. Na de geboorte maakt de moeder haar baby's schoon en brengt het grootste deel van haar tijd met hen door, terwijl er zelden hulp is van de mannen. Baby's zullen hun ogen na ongeveer 18 dagen openen en zullen in hun moeders nest blijven tot het volgende nest is geboren.

Aanbevolen

Liberia Bevolking - Wat is de bevolking van Liberia?
2019
Landen met de hoogste bevolkingsgroei
2019
Waar zijn de Outeniqua-bergen gelegen?
2019