Somalië's bedreigde zoogdieren

Somalische wilde honden, Somalische wilde ezels en hirolas worden elk geconfronteerd met ernstige bedreigingen in Somalië. Somalië bestaat uit droge en semi-aride gebieden, en het is de thuisbasis van meer dan 170 zoogdiersoorten. Deze zoogdieren variëren van spitsmuizen, ratten en egels tot olifanten en giraffen. De meeste van deze dieren zijn in het land bedreigd.

Somalië's bedreigde zoogdieren

Somalische wilde ezel (Equus Africanus somaliensis)

De Somalische wilde ezel woont in het noordoosten van Somalië, in droge en semi-droge graslanden en bushlands. Het is een ondersoort van de Afrikaanse wilde ezel. Het dier lijkt grijs met een witte buik. Het wordt gekenmerkt door horizontale zwarte en witte strepen op de poten. De smalle en kleine hoeven van het dier helpen het om snel te bewegen. Zijn staart is getuft en hij is rechtop en dun. De Somalische wilde ezel leeft in kleine kuddes en gebruikt trappen als bescherming tegen roofdieren. De kuddes zijn niet permanent vanwege onvoldoende voedsel in de droge habitats. De dieren voeden zich met grassen, struiken en woestijnplanten en zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. De draagtijd is bijna een jaar en het vrouwtje is klaar om te broeden op tweejarige leeftijd. De milieustatus van de Somalische wilde ezel wordt ernstig bedreigd en wordt voortdurend bedreigd door de jacht op medicijnen of voedsel, competitie met vee, politieke onrust en klimaatverandering. Er is geen speciale reserve voor het dier in Somalië.

Hirola (Beatragus hunteri)

De hirola is een antilopensoort die over de grens van Somalië en Kenia zwierf. Hij geeft de voorkeur aan open grasvlakten en voedt zich met gras, gespecialiseerd in de nieuw gekiemde vegetatie. Het dier migreert consequent in het nastreven van nieuwe vegetatie. De jas van de hirola is zanderig met een lange neus, oren en benen en een korte nek. Rond de ogen zitten witte wenkbrauwen en er zijn twee lange gebogen hoorns gebruikt voor defensie. De hirola is een grote antilope en beweegt in groepen van 5 tot 40 individuen. Mannen zijn territoriaal en houden ongeveer 7 tot 8 vrouwtjes in een kudde. Het fokken vindt plaats tussen maart en april en mannetjes paren na het afweren van andere dominante mannetjes, meestal op de leeftijd van 3 of 4 jaar. De hirola-populatie is sterk gedaald als gevolg van veewedstrijden, ziektes, verlies van leefgebieden en predatie.

Somalische wilde hond (Lycaon pictus somalicus)

De Somalische wilde hond is een ondersoort van de grotere Afrikaanse wilde hondensoorten. In Somalië leeft het dier in halfwoestijnachtige en stenige woestijnen. De vacht van het dier is grof en kleiner dan de ondersoorten van de Oost-Afrikaanse wilde hond. Het vrouwtje krijgt na 377-389 dagen een jong exemplaar. In het wild heeft het dier een levensverwachting van 20 jaar. Het wordt continu bedreigd door andere dieren en menselijke activiteiten.

Uitdagingen voor natuurbehoud in Somalië

De burgeroorlog in Somalië heeft een negatieve invloed gehad op het behoud. Het heeft de tenuitvoerlegging van het instandhoudingsbeleid bemoeilijkt en de inspanningen van de relevante instellingen en instanties belemmerd. De verplaatsing van mensen heeft de vestiging van vluchtelingen veroorzaakt in gebieden die eerder door natuur werden bewoond. Activiteiten uitgevoerd door deze groepen mensen, zoals grazende dieren en landbouw, hebben geleid tot verlies van leefgebied.

Somalië's bedreigde zoogdierenWetenschappelijke naam
Somalische wilde ezel

Equus africanus somaliensis
HIROLA

Beatragus hunteri
Somalische wilde hond

Lycaon pictus somalicus

Aanbevolen

Landen waar de dekking van een particulier kredietbureau virtueel universeel is
2019
Landen waar mobiel bankieren het populairst is
2019
De illegale kaviaarhandel - meest betrokken landen
2019