Steller Sea Cow Facts: uitgestorven dieren van de wereld

Steller's zeekoe ( Hydrodamalis gigas ) is een uitgestorven Sirenia die werd gevonden in 1741 rond Commander Island, precies tussen Rusland en Alaska door Georg W Steller. Steller, die een naturalist was, ontdekte deze soort toen hun schip, Vitus, verging op Bering Island. Een volwassen zeekoe was ongeveer 30 voet lang en woog tot 10 metrische ton, maar binnen 27 jaar na hun ontdekking, stierven zij uit. Mensen jaagden op deze langzaam bewegende soorten op huid, vet en vlees.

Omschrijving

Met een gewicht tussen 8-10 ton waren deze zoogdieren de grootste van het Holocene tijdperk behalve walvissen. Hun massieve lichamen hielpen hen warmte te besparen terwijl ze de oppervlakte-tot-volume-verhouding verlaagden. In tegenstelling tot de andere sirenians zoals walvissen, kon de zeekoe niet geheel onder water onderdompelen en het niet-ondergedompelde deel beschermen tegen opdrogen of gewond raken door ijs en scherpe rotsen; deze zoogdieren hadden een 1 inch dikke buitenhuid. Een andere aanpassing die de zeekoe had was 3 tot 4 inch blubber. De zeezoogdieren waren bruinzwart van kleur, terwijl andere witte vlekken hadden. Steller-zeekoeien hadden een gladde rug met wat ruwe randen en holtes. De voorpoten waren 26 inch lang met een vorkvormige staart.

De zeekoe had een klein hoofd met een grote bovenmond die zich uitstrekte tot voorbij de onderlip en in plaats van de tanden; dit tandeloze zoogdier had 1, 5 inch dooreengevlochten witte borstelharen op de bovenlip. De snuit van de zeekoe wees naar beneden en het neusgat was 2 centimeter breed en lang. Het dier had kleinere ogen die zich tussen de oren en de neus bevonden en om de ogen tijdens het zwemmen te beschermen hadden ze een nictitating membraan. De ruggengraat van dit dier had 17 thoracale, 3 lumbale, 34 caudale en 7 cervicale wervels.

Gedrag

De zeekoe was een herbivoor die het grootste deel van zijn tijd besteedde aan het voeden en opheffen van zijn kop na elke 5 minuten om te ademen. Steller was een algivoor die zich voedde met het zachtere deel van kelp en zeegras. Deze monogame zoogdieren waren erg sociaal en leefden in kleinere groepen waar ze de gewonde zeekoeien hielpen terwijl ze de kleintjes beschermden door ze altijd voorop te houden tijdens het hoeden. Met een draagtijd van meer dan een jaar, begon het paarseizoen in het vroege voorjaar en ze leverden hun kalveren in het najaar. Vrouwelijke zeekoeien baarden een kalf.

uitdoving

Volgens Stejneger waren er in 1741 minder dan 1500 zeekoeien toen Steller ze ontdekte, wat betekent dat er al een gevaar bestond. De zeehondenjagers en bonthandelaren jaagden op deze dieren en ze volgden de route die Vitus Bering gebruikte toen ze de zeekoeien voor het eerst ontdekten. In 1754 werden deze zoogdieren bejaagd door Ivan Krassilnikov en later in 1762 kwam Korovin hen achtervolgen. De andere mensen die na 1772 kwamen, zoals Bragin Dimitri, vonden de zeekoe niet en gingen ervan uit dat ze waren uitgestorven.

Nadat Steller en de bemanning met succes de dieren hadden opgejaagd en geslacht, werden meer pelshandelaars op zee geïnspireerd en ze liepen naar de Commander-eilanden om hun voedselvoorraad aan te vullen tijdens hun Noord-Pacifische expeditie. De Aleut-mensen die deze zoogdieren hebben gedood, migreerden naar het westen nadat ze hadden gehoord van de aanwezigheid van deze dieren op de Aleoeten. De inheemse bevolking kan indirect het uitsterven van zeekoeien hebben veroorzaakt toen ze de zeeotters hebben geoogst. Met de vermindering van de zeeotterpopulatie nam het aantal egels toe, wat op zijn beurt de kelphoeveelheid, die het primaire voer was van de Stellaire zeekoe, verlaagde.

Aanbevolen

Welke landen grenzen Turkije?
2019
Oudste luchthavens ter wereld
2019
UNESCO-werelderfgoed in Mexico
2019