Wat zijn de verschillen tussen walvissen en dolfijnen?

Walvissen verwijzen zowel naar baleinwalvissen als naar getande walvissen, en de twee subgroepen verschillen alleen in gebit. Dolfijnen bestaan ​​uit mariene dolfijnen en rivierdolfijnen die, zoals hun namen suggereren, worden onderscheiden door hun respectieve habitats. Walvissen en dolfijnen worden ingedeeld onder de groep zeezoogdieren die bekend staat als walvisachtigen. De twee delen veel fysieke en gedragskenmerken, met inbegrip van het feit dat ze hun hele leven in het water doorbrengen en het leven schenken aan levend jong. Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn dolfijnen en walvissen verschillend. De meeste mensen hebben een misvatting dat de belangrijkste onderscheidende factor die walvissen van dolfijnen scheidt, de grootte is. Men denkt dat walvissen groter zijn dan dolfijnen, maar in werkelijkheid zijn sommige dolfijnen groter dan sommige walvissoorten, zoals de orka.

Verschil in uiterlijk

Zowel walvissen als dolfijnen hebben een lichaamsvorm die vergelijkbaar is met die van vissen, een noodzakelijke aanpassing voor het leven in water. De meeste dolfijnensoorten hebben duidelijk gedefinieerde rugvinnen die worden gebruikt voor stabiliteit tijdens het zwemmen. Enkele dolfijnsoorten hebben kleine rugvinnen. Walvissen hebben aan de andere kant minuscule (ten opzichte van hun lichaamsafmetingen) rugvinnen die zich in de buurt van de staartvin bevinden. De rugvin is afwezig op de beluga-walvissen.

Verschil in grootte

De kleinste van alle dolfijnen is de dolfijn van Maui met volwassen exemplaren met een lengte van 5, 7 voet en ongeveer 120 pond in gewicht. Aan de andere kant van het groottespectrum bevindt zich de orka, de grootste dolfijnsoort. Volwassen mannelijke orka's kunnen 26 voet lang worden en gemiddeld 6, 6 ton wegen. Om het grootteverschil in perspectief te plaatsen, is de rugvin van de volwassen mannelijke orka langer dan de lichaamslengte van de volwassen dolfijn van een volwassen Maui. Sommige orka's van uitzonderlijke grootte kunnen meer dan 30 voet lang en ongeveer 10 ton in gewicht zijn. Echter, zelfs de grootste dolfijn, de orka, dwergt in omvang in vergelijking met walvissen. Als voorbeeld, de gewone dwergvinvis, die wordt achtervolgd door de orka, groeit tot ongeveer 10 ton in gewicht. De potvis, 's werelds grootste getande carnivoor, weegt tussen 25 en 50 ton. Echter, de grootste van allemaal, de blauwe vinvis weegt tussen de 50 en 150 ton en kan tot meer dan 100 voet lang worden. De tong van de blauwe vinvis alleen is zwaarder dan veel volwassen dolfijnen, met een gewicht van maar liefst 3 ton. Walvissen van kleine omvang bestaan ​​ook een voorbeeld waarvan de dwergpotvis de kleinste van alle walvissen is. Volwassen dwergpotvissen zijn 9 voet lang en kunnen tot 600 pond wegen.

Verschil in tanden

Alle dolfijnensoorten hebben tanden en volwassenen hebben tussen de 58 en 94 tanden. Het gebit van dolfijnen is perfect voor zijn dieet, omdat alle dolfijnen roofdieren zijn, die zich voeden met vissen, inktvissen en andere zeedieren. De tanden zijn kegelvormig en relatief scherp, een ontwerp dat uitstekend is bij bijten maar weinig kauwt. Aan de andere kant hebben sommige walvissen tanden terwijl anderen borstelharen hebben. Van slechts twee soorten walvissen is bekend dat ze tanden hebben en dit zijn spitssnuitdolfijnen en potvissen. Alle andere walvissen staan ​​bekend als baleinwalvissen die keratine borstels hebben in plaats van tanden die ze gebruiken om krill en andere kleine organismen die deel uitmaken van hun dieet te filteren.

Verschil in voeding

Alle baardwalvissen voeden zich met kleine organismen, waarbij krill en plankton het grootste deel van hun dieet uitmaken. Deze walvissen voeden zich ook met kleine schaaldieren en kleine ongewervelden. Tijdens het voeren, baleinwalvissen grote volumes water in hun massieve monden gieten en het water duwen door de baleinen met behulp van hun krachtige tongen, filteren de kleine organismen. Getande walvissen voeden zich met grotere organismen, waaronder vissen en inktvissen. De potvis voedt zich voornamelijk op inktvis en wordt verondersteld ten prooi te vallen aan de kolossale inktvis. Vis en inktvis zijn de belangrijkste voedingsproducten voor dolfijnen. De dolfijnen gebruiken talloze tactieken om hun prooi te vangen, en de meest voorkomende is jagen in groepen. Grotere dolfijnen zoals de orka's en valse orka's gaan voor grotere prooi items. Orka's worden geclassificeerd als toproofdieren in alle habitats waarin ze voorkomen. Vissen, zeehonden, haaien en zelfs walvissen behoren tot de dieren die worden bejaagd door de orka.

Verschil in intelligentie

De grootte van de hersenen is een manier om het intelligentieniveau van een dier af te leiden en dolfijnen hebben enkele van de grootste hersenen ten opzichte van hun lichaamsgrootte. De orka heeft het op één na grootste brein van elk dier, met alleen de potvis die een groter brein heeft. De hersengrootte van de orka is indrukwekkend gezien het feit dat het groter is dan dat van baleinwalvissen die vele malen groter zijn dan de orka. Een studie over dolfijnen heeft aangetoond dat deze dieren zelfbewust zijn na het passeren van de spiegeltest. De test omvat het presenteren van een spiegel aan een individu en wordt in de volksmond gedaan op primaten. Als een manifestatie van hun hoge cognitieve vaardigheden, kunnen dolfijnen basistricks leren die ze populair maken in waterparken.

Men gelooft ook dat walvissen intelligent zijn, met name de tandwalvissen. De grootte van de hersenen kan ook een indicatie zijn van het niveau van intelligentie in een dier en geen enkel dier op de planeet heeft een brein dat groter is dan dat van de potvis. Het geloof van hoge intelligentie in walvissen is gebaseerd op de aanwezigheid van spilneuronen in de hersenen van walvissen. Van deze neuronen werd ooit gedacht dat ze alleen in het menselijk brein aanwezig waren. Vanwege hun grote omvang en de grote afstand van hun bereik, zijn er echter weinig studies uitgevoerd om te kijken naar het niveau van intelligentie in walvissen.

Bedreigingen en instandhouding

Walvisvangst en overbevissing zijn de belangrijkste bedreigingen voor het bestaan ​​van dolfijnen en walvissen in de wereld. De effecten van de walvisvangst waren schadelijk voor walvispopulaties over de hele wereld, met aantallen in sommige soorten die met minder dan 90% in minder dan een eeuw daalden. Sommige soorten, zoals de blauwe vinvis, werden tot vrijwel uitgestorven gedreven door de willekeurige walvisvangst. Intensieve inspanningen voor natuurbehoud en het verbod op de walvisjacht, dat halverwege de 20e eeuw werd ingevoerd, hebben er echter voor gezorgd dat de populaties van walvissen de afgelopen decennia aanzienlijk zijn toegenomen.

Aanbevolen

Top Raw Cotton Importerende landen ter wereld
2019
Waar is het Tatra-gebergte gelegen?
2019
Bewegingen doorheen de geschiedenis - Art Nouveau
2019