Welke dieren leven in Azië?

Azië heeft een aantal van de meest diverse en unieke in het wild levende soorten die afkomstig zijn uit de continenten van de wereld. Maar hoewel sommige van deze soorten populaties hebben die bloeien, worden anderen bedreigd die hun bevolking dreigen uit te roeien van de aardbodem.

10. Maleise tapir

De Maleise Tapir ( Tapirus Indicus ) is een met uitsterven bedreigde zoogdier in de familie tapir, afkomstig uit het zuiden van Thailand, het zuiden van Myanmar, het Maleisisch schiereiland, en de zuidelijke en centrale delen van Sumatra in Indonesië. Het ziet eruit als een varken of een miereneter en heeft een opvallende snuit waarvan de bovenlip kromt en over de onderlip hangt. De romp, de rug en het middengedeelte van de onderbuik zijn wit, terwijl de kop, nek en vier poten van de Maleise tapir zwart zijn. Met een lengte van 1, 8 meter en een gewicht van ongeveer 720 pond is het de grootste van de vier Tapir-soorten volgens Tapir Specialist Group. De Maleise tapir is een eenzaam dier, behalve bij het reproduceren. Het fluit ook om te communiceren. Regenwouden, lagere bergbossen en secundaire regenererende inheemse bossen zijn de ideale leefgebieden voor de Maleise tapir. Er zijn ongeveer 1.500 tot 2.000 Maleise tapirs over, en hun bevolking neemt af. Dit komt door het verlies van leefgebied aan illegale houtkap en jacht. De Maleise tapir bereikt geslachtsrijpheid na 3 tot 4 jaar, en de levensduur ervan in het wild ligt tussen 25 en 30 jaar, volgens National Geographic.

9. Indische neushoorn

In tegenstelling tot andere neushoornsoorten, de Indische neushoorn ( ) heeft een enkele hoorn. Deze herbivore grazer heeft een opvallende grijsbruine huid met plooien op de nek, schouder en romp. Door de plooien lijken de Indian Rhinoceros gepantserde platen te dragen. De lengte van het hoofd en het lichaam van het mannetje is 3, 68 tot 3, 80 meter, terwijl een vrouw 3, 1 tot 3, 4 meter is. De schouderhoogte van een mannelijke Indische neushoorn ligt tussen 1, 7 tot 1, 86 meter, en voor vrouw is 1, 48 tot 1, 73 meter. Een volwassen mannetje weegt 2.200 kilogram en een vrouw weegt 1.600, volgens ARKive Initiative. India en Nepal zijn landen waar de Indiase neushoorn wordt gevonden, maar in het verleden waren er populaties in Bhutan, Pakistan en Bangladesh. Deze landen hebben tropische en subtropische graslanden, savannes, struikgewassen, bossen en moerassen, allemaal ideale leefgebieden voor de Indiase neushoorn. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) classificeert de Indische neushoorn als een kwetsbare soort. Het wordt bedreigd door sportjacht, conflicten tussen mens en neushoorn, en habitat aantasting voor landbouw en ontwikkeling. De Indische neushoorn is een eenzaam dier behalve bij het paren, en mannetjes zijn territoriaal. Gebieden zijn gemarkeerd met meststapels. Om te communiceren snuift, brult of toetert de Indische neushoorn. Het heeft een levensduur van 40 jaar volgens National Geographic.

8. Langzame Loris

De langzame lori is een alleseter-forager en een van de drie lori-soorten. Het is te vinden in Zuid-Azië, China, West-Indonesië, delen van India, Myanmar, Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja. Deze landen hebben tropische groenblijvende bossen, secundaire bossen en voorsteden die geschikt zijn voor buitenwijken. De langzame lori leeft in uitgeholde bomen, boomspleten en takken. Zijn ogen zijn rond en uilachtig, en het hoofd rond, met kleine oren verdoezeld door bont. Een groot deel van de langzame loris-vachtkleur is lichtbruin, maar de onderbuik is crème tot lichtbruin. Langzame Loris voor en achter ledematen, zijn vergelijkbaar in grootte. Volgens het Duke Lemur Centre (DLC) weegt een volwassen langzame lori van 1, 8 tot 2, 9 pond. Het omnivoor dieet bestaat uit fruit, insecten en vogels eieren. De langzame lori is nachtelijk en onderzoekers geloven dat het leidt tot een eenzame levensstijl die alleen samenkomt om te paren. Er zijn echter volgens de DLC gezinsgroepen gevonden die op één territorium wonen. Ze communiceren met elkaar door urinemarkeringen, na te urineren op hun handen en ze af te vegen op takken. De langzame lori bereikt geslachtsrijpheid na 18 maanden en kan tot 20 jaar in gevangenschap leven. De langzame lori is een ernstig bedreigde soort volgens de IUCN. Het wordt bedreigd door ontbossing, wat leidt tot verlies van leefgebied, illegale handel in huisdieren en het maken van traditionele medicijnen.

7. Aziatische olifant

De Aziatische olifant is de grootste terrestrische zoogdieren op het continent, maar kleiner dan de Afrikaanse. De Indische, Sumatraanse en Sri Lankaanse zijn de 3 ondersoorten van Aziatische olifanten. Volgens World Wide Fund for Nature (WWF) kan het tot 5 ton per stuk wegen, een lengte van 6, 4 meter bereiken en 3 meter op de schouders staan. De huid is donkergrijs tot bruin met roze vlekken op het voorhoofd, de oren, de borst en de basis van de romp. De Aziatische olifant heeft één vinger op de bovenlip van de stam, in tegenstelling tot de Afrikaanse soort met een tweede op de onderlip. De populaties zijn verspreid in de oostelijke Himalaya en Greater Mekong regio's in landen als India, Sri Lanka, Bhutan, Nepal, Myanmar, Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam. Deze landen hebben tropische en subtropische, vochtige en droge breedbladige bossen die geschikt zijn om de Aziatische olifant te ondersteunen. Vrouwelijke Aziatische olifanten zijn socialer dan mannetjes en vormen kuddes geleid door de oudste vrouw. De mannetjes leven alleen, maar komen bij gelegenheid samen met andere mannetjes. Gras is het primaire dieet van een Aziatische olifant maar voedt zich ook met boomschors, wortels, bladeren, kleine stelen en gekweekte gewassen. Op een dag eten ze volgens WWF gemiddeld 150 kilogram voedsel en water. Vrouwen bereiken geslachtsrijpheid op 9 tot 12 jaar, terwijl mannen op 10 tot 17 jaar oud zijn. De gemiddelde levensduur van de Aziatische olifant is 60 volgens National Geographic. De IUCN classificeert de Aziatische olifant als een bedreigde soort die bedreigd wordt door verlies en fragmentatie van habitats, als gevolg van de snelle ontwikkeling van de infrastructuur. Volgens het WWF zijn er nog ongeveer 40.000 tot 50.000 Aziatische olifanten over.

6. Reuzenpanda

De reuzenpanda is een alleseter inheems in Zuid-centraal China en een familielid van een beer. Het leeft in een habitat van gematigd breedbladig bos of gemengd bos, waar het foerageert. De dikke en wollige pelsjas van de reuzenpanda is zwart en wit, en wanneer deze volledig volwassen is, weegt deze tot 330 pond. Van de neus tot de staart is de lengte 1, 5 meter, en heeft een staart van 15 centimeter, volgens National Geographic. Naar de schouder is de hoogte van de Giant Panda ongeveer 90 centimeter. Bamboebladeren, stengels en scheuten zijn het primaire dieet van de reuzenpanda, maar het voedt zich ook met vlees van vogels en kleine knaagdieren. Op een dag kan het 28 kilo bamboe eten om aan zijn dieet te voldoen. De gigantische panda, leidt een eenzame levensstijl en het vermijden van confrontaties, behalve wanneer welpjes worden bedreigd. Toch markeert het zijn territoriale routes door urine te sproeien, bomen te klauwen en tegen objecten te wrijven, en kan hij 12 uur dagelijks eten. De IUCN classificeert de gigantische panda als een bedreigde soort, waarvan het leefgebied in de loop der jaren is aangetast door de landbouw en houtkap, wat leidt tot bevolkingsversnippering. Er zijn ongeveer 1864 reuzenpanda's in het wild, volgens de WWF-telling van 2014. De reuzenpanda bereikt een seksuele volwassenheid van 5, 5 tot 6, 5 jaar en kan in gevangenschap tot 30 jaar oud worden, aldus het WWF.

5. Indian Cobra

De Indian Cobra is een giftige slang afkomstig uit het Midden-Oosten, India, China, Bangladesh en Indonesië in hun tropische omgeving. Op volle leeftijd kan dit reptiel volgens Dierendiversiteit 1, 8 tot 2, 22 meter lang worden. Zijn lichaamskleur varieert van crèmewit, bruin en zwart en andere hebben halve ringpatronen op de achterkant van de nek, volgens de Biodiversity Library Exhibition. De Indiase cobra leeft overal waar hij onderdak vindt, zelfs in menselijke nederzettingen. In India doden de beten jaarlijks 10.000 mensen en de meeste mensen die erop werken, werken op rijstvelden. In dergelijke omgevingen eet de Indiase cobra muizen, ratten, hagedissen, gevogelte, kikkers en slangen volgens ARKive Initiative. Het is actief tijdens de avond en de vroege ochtenden. Wanneer bedreigd het sist, zwaait zijn kap om te vergroten en agressief te lijken, en stukjes of spuugt gif. De Indiase cobra reproduceert seksueel, en de vrouw bewaakt de eieren in holle bomen of op aarde, totdat ze uitkomen, in ongeveer 50 dagen, en ze alleen laten om te eten. In gevangenschap kan het tot 30 jaar leven. De Indian Cobra is geen bedreigde diersoort.

4. Kleinere vogel van het paradijs

De Kleine Paradijsvogel wordt gevonden in stille landen zoals Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Australië en Zuidoost-Azië, voornamelijk Indonesië. In deze regio's zijn laagland en tropische regenwouden, moerasbossen, bosranden en secundaire groeimogelijkheden de habitats. Deze vogel is een van de 45 soorten Birds of Paradise. De mindere paradijsvogel is 32 centimeter lang, staartdraden niet inbegrepen. Het mannetje weegt tussen 183 en 300 gram, de en vrouwtjes 141 tot 210 gram, volgens het Australian Museum. Het kleinere verenkleed van de paradijsvogel heeft kleuren als zwart, wit, grijs, groen, bruin, blauw, geel en rood. Een volwassen volwassen mannetje heeft een gele kop en rug, glanzende groene keel, bruine vleugels en lichaam, gele veren en fijne bruine staartveren. Een volwassen vrouwtje heeft een donkerbruine kop, gele nek en mantel, midden tot donkerbruine bovenste delen en wit onder delen, volgens het Australian Museum. Omdat het polygyn is, kruist een man met meerdere vrouwtjes tegelijkertijd terwijl hij op de bomen zit, en krijgt de meest dominante man de meeste copulatie. Lesser Bird of Paradise omnivoor dieet bestaat uit fruit, geleedpotigen, insecten en slakken, volgens het WWF. Kleinere Paradijsvogel wordt niet bedreigd en daarom geclassificeerd als minst bezorgd door de IUCN. Als collectieve Birds of Paradise-soort, bereiken vrouwen een volwassenheid op een jaar en mannetjes op 4 jaar, afhankelijk van de soort, volgens de San Diego Zoo. In de dierentuin kunnen ze maximaal 30 jaar leven.

3. Japanse makaak

Ook wel de sneeuwaap genoemd, de Japanse makaak komt oorspronkelijk uit Japan in de Honshu-, Shikoku- en Kyushu-eilanden en het kleinere Yakushima-eiland. Het hoofd en de lichaamslengte is tussen 47 en 60 centimeter en de staart is 7 tot 12 centimeter. Een mannelijke Japanse makaak weegt 11 kilo en een vrouwelijke 8 kilogram volgens ARKive Initiative. De vacht is dicht en bruin tot grijs van kleur. Het gezicht en de staart van een volwassen Japanse makaak is rood. Het gezicht heeft ook snorharen en baard. Het dieet van een Japanse makaak hangt af van de seizoenen. Het kan zich voeden met bladeren, bessen, zaden, kleine dieren, insecten, boomschors, knoppen, krabben, vogelseieren en schimmels, waardoor het omnivoor wordt. Het Japanse Macaquehabitat is breedbladige, bladverliezende en groenblijvende bossen. Het is ook een sociaal dier en leeft in troepen met ongeveer 41 apen, of soms 700. Mannelijke Japanse makaken verplaatsen zich binnen troepen, maar vrouwen zijn dat niet, zijn moederlijk gerelateerd. Toegang tot voedsel in deze troepen wordt bepaald door de hiërarchie. Seksuele volwassenheid voor een vrouw begint op 3, 5 jaar en voor mannen op 4, 5 jaar, volgens Animal Diversity. De IUCN classificeert de Japanse makaak als de minste zorg, en wordt niet wereldwijd bedreigd. In de wereld leeft het gemiddeld 6 jaar, maar in een dierentuin kan het tot 30 jaar leven, volgens Zoo Sauvage de St-Felicien.

2. Bactrische kameel

De wilde Bactrische kameel met twee bulten komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Zuid-Mongolië, Noordwest-China en Kazachstan. Bactrische kamelen migreren en leven in habitats zoals de rotsachtige bergmassieven, vlakke dorre woestijnen, steenachtige vlaktes en zandduinen in die landen. Volgens ARKive Initiative weegt deze kameel tussen 600 en 1.000 kilogram, is hij 3 meter lang, met een hoogtebereik van 1, 8 tot 2, 3 meter tot aan de bochel. De vacht van de Bactrische kameel is lichtgrijsbruin en beige van kleur. De dikke vacht is onverzorgd tijdens de winter en wordt snel afgelegd in de lente. Heesters en gras zijn het primaire dieet van de Bactrische kameel, maar ze voeden zich ook met doornen, droge vegetatie en zoute planten. In één inname kan de Bactrische kameel 57 liter water drinken. Het is ook aangepast om zout of brak water te nemen zonder te worden geschaad, volgens de Zoological Society of London (ZSL). Bactrische kamelen zijn sociaal en leven in kuddes van 5 tot 30 dieren, geleid door een dominante man in weidegebieden, volgens Woburn Safari Park. Het bereikt geslachtsrijpheid op de leeftijd van 3 tot 5, en kan leven tot 50 jaar, volgens Animal Diversity. Deze kameelsoort is geclassificeerd als ernstig bedreigd door de IUCN. Het wordt bedreigd door stroperij voor vlees en huiden, sportjacht, habitatvernietiging door giftige illegale mijnbouw en verlies van waterbronnen als gevolg van droogte.

1. Bengaalse tijger

India is waar grote populaties van de Bengaalse tijger worden gevonden, andere zijn in Bangladesh, Nepal, Bhutan, China en Myanmar. Deze landen hebben droge en natte loofbossen, graslanden en gematigde bossen en mangrovebossen, alle ideale habitats voor deze tijger, volgens het WWF. Een volwassen mannelijke Bengaalse tijger weegt tot 500 pond en een vrouw ongeveer 310 pond, volgens Tigers World. De kleur van het lichaam is oranje met dunnere zwarte strepen. Er is ook de witte Bengaalse tijger, met dunne bruine of zwarte strepen. Plus de gouden tabby Bengaalse tijgerspecie met witachtig gele kleur, met amberkleurige strepen aan de zijkant. Herten, antilopen, zwijnen, buffels, apen, vogels en vee behoren tot de Bengaalse tijger. Deze tijger is 's nachts en jaagt' s nachts, en kan zwemmen en bomen klimmen. De Bengaalse tijger leidt een eenzaam leven, maar soms bewegen ze zich als 3 tot 4 tijgers, en wanneer ze gelukkig of gepijnigd zijn, spint het. Het is ook een bedreigde diersoort met slechts ongeveer 2500 overblijfselen vanwege habitatverlies en fragmentatie veroorzaakt door menselijke ontwikkeling en stroperij. De Bengaalse tijger bereikt geslachtsrijpheid na 3 tot 4 jaar. In het wild kan het 10 tot 15 jaar leven, maar in gevangenschap tot 20 jaar, volgens de Indian Tiger Welfare Society.

Aanbevolen

Langste rivieren in Sri Lanka
2019
Wat is de tijdswaarde van geld?
2019
De nationale vlag van Hongarije
2019