Welke dieren leven in het Andesgebergte?

Het Andes-gebergte van Zuid-Amerika loopt door zeven landen van het continent in noord-zuid richting van Venezuela tot Chili. Het is 's werelds langste continentale bergketen. De Andes biedt een uniek ecosysteem met rijke soortenrijkdom. Ongeveer twee derde van de Andes-soorten is endemisch voor de regio. Van de 600 soorten zoogdieren die in de regio leven, is 13% van nature endemisch. 45% van de 600 soorten reptielen die hier leven, zijn ook endemisch. De bergen dienen ook als de thuisbasis van ongeveer 1.700 soorten vogels en 400 vissoorten waarvan bijna een derde endemisch is. Hier nemen we enkele van de meest opvallende zoogdiers uit de Andes mee.

11. Guanaco

Een groep guanacos in Patagonië.

De guanaco is een van de meest voorkomende dieren in de Andes-regio. Deze kameelachtigen (Lama guanicoe) zijn ongeveer 1, 0 tot 1, 2 meter lang. Guanaco's leven in kuddes vrouwtjes met hun nakomelingen geleid door een dominante man. Het mannetje beschermt de groep tegen indringers en bedreigingen. De dikke huid in de nek van deze dieren beschermt hen tegen aanvallen van de roofdieren. De levensduur van deze dieren varieert tussen 20 en 25 jaar. Legale jacht op de guanacos is toegestaan ​​in sommige delen binnen hun bereik. Van guanaco vezels en wol is bekend dat ze van uitstekende kwaliteit zijn.

10. Chinchilla's

Een chinchilla in het Andesgebergte.

Chinchilla's zijn inheemse knaagdieren van de Andes-regio in Zuid-Amerika, bekend om hun pels, de op één na dichtste pels van alle landzoogdieren. Deze knaagdieren hebben een schemerige aard en kunnen op hoogten tot 14.000 voet leven. Hoewel de populatie van de chinchilla's wijdverspreid was, heeft alleen Chili tegenwoordig een aanzienlijke populatie van deze dieren. Overweldigen voor bont is de belangrijkste reden voor de populatie van wilde chinchilla. IUCN classificeert zowel de soorten chinchilla's (de langstaartige chinchilla en de kortstaartige chinchilla) als bedreigd.

9. Alpaca

Alpaca in het Andesgebergte.

De Vicugna pacos, beter bekend als de alpaca, is een gedomesticeerde kameelachtige soort die in Zuid-Amerika leeft. De dieren worden voornamelijk gefokt voor hun vezels, die worden gebruikt voor het maken van gebreide en geweven producten zoals sjaals, sokken, truien, handschoenen, hoeden, enz. De Huacaya alpaca en de Suri alpaca zijn de twee rassen van de alpaca. De alpaca's leven in kuddes en weiden op hoogtes tussen de 3.500 en 5.000 meter. Deze dieren onderscheiden zich van lama's door hun kleinere formaat.

8. Lama

Een lama in de Andes.

Eeuwenlang is de Lama glama nauw verbonden geweest met de culturen van de Andes. Het is een gedomesticeerde kameelachtige soort die dient als zowel een roedeldier als een bron van vlees in de regio. De lama kan oplopen tot ongeveer 1, 7 tot 1, 8 m. De levensduur van de dieren varieert tussen 15 en 25 jaar. Lama's staan ​​bekend als sociale dieren en kunnen vreedzaam naast elkaar bestaan ​​in grote kuddes. Ze worden ook geprezen om hun intelligentie en zijn snelle studenten.

7. Taruca en Huemul

Een huemul in Argentinië.

Twee soorten herten, de taruca en de huemul leven in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Meer in het bijzonder leeft de eerste voornamelijk in Peru en Bolivia, terwijl de laatste te zien is in Argentinië en Chili. Deze dieren worden gekenmerkt door een goed gebouwd, gedrongen lichaam met korte benen. Ze leven in de zomer op grote hoogten maar verhuizen in de herfst naar de beschutte valleien waar ze de winter doorbrengen. Deze herten voeden zich met kruiden, struiken, grassen, korstmossen, enz. Ze kunnen ongeveer 10 jaar oud zijn. Stropen, habitatverlies, habitatfragmentatie en de introductie van niet-inheemse soorten bedreigen het voortbestaan ​​van deze bedreigde dieren.

6. Geelstaart Wolachtige Aap

Een wollige aap met een gele staart.

De Oreonax flavicauda is een endemische Peruaanse primatensoort. Het is een kritisch bedreigde diersoort die slechts rond de 250 staat. Deze apen leven in de nevelwouden van de Andes, waar steile bergen, diepe kloven en dichte bossen hun leefgebied vormen. Ze leven op hoogten variërend tussen 1500 tot 2700 meter. Als gevolg van menselijke aantasting en ontwikkelingsactiviteiten is het leefgebied van de aap aanzienlijk verminderd en gefragmenteerd, waardoor kleine, reproductief geïsoleerde populaties verspreid binnen het bereik van de soort achterbleven. De geelstaartige wollige apen zijn in de eerste plaats frugivorous van aard en zijn een van de weinige dieren die geofagie of de gewoonte van het eten van bodem vertonen.

5. Brilbeer

Een brilbeer of een Andesbeer.

De Andesbeer of de brilbeer ( Tremarctos ornatus) is de enige berensoort die in Zuid-Amerika leeft. Het dier is een van de grootste landzoogdieren van Zuid-Amerika. Hoewel het van nature omnivoor is, bestaat slechts 5% van het dieet van deze soort uit vlees. De beer met bril vertoont een breed scala aan habitats binnen zijn bereik, waaronder de hooggelegen graslanden, struikgewasbossen en nevelwouden van de Andes. Ze worden meestal gevonden op hoogtes boven 1.900 meter, hoewel sommige populaties zijn gebleken te leven op hoogtes van slechts 250 meter. De dieren worden door de IUCN als "kwetsbaar" bestempeld omdat habitatverlies en habitatfragmentatie de stabiliteit van de berenpopulatie bedreigen.

4. De Zuid-Amerikaanse vossen

De Zuid-Amerikaanse grijze vos.

De leden van het geslacht Lycalopex zijn vosachtige kanijnen gevonden in de Andes-regio van Zuid-Amerika. De meest voorkomende van de zes soorten van deze unieke canid-groep is de Zuid-Amerikaanse grijze vos. Anderen omvatten de Andesvos, Pampasvos, Grijse vos, de vos van Darwin en de Sechuran-vos.

3. Cavia

Een proefkonijn in Brazilië.

Het favoriete huisdier van velen over de hele wereld en ook een belangrijk proefdier, de cavia stamt uit de Zuid-Amerikaanse Andes. De cavia werd gedomesticeerd door de vroege inheemse Zuid-Amerikaanse bevolking. Het dier nam een ​​speciale plaats in in de volkscultuur van de regio en werd voornamelijk gebruikt als voedselbron en voor de bereiding van volksgeneeskunde.

2. Bergtapir

Een bergtapir in Ecuador.

De Tapirus pinchaque of de berg tapir leeft in de bergen van de Andes. De tapir is de op één na kleinste van de vijf tapirsoorten van de wereld en onderscheidt zich gemakkelijk door zijn dikke wollige vacht. Het wordt herkend als een sluitsteensoort van het Andesgebergte, waar het dier fungeert als een efficiënte zaadverspreider. De dieren zijn van nature herbivoor en schemerig.

1. Vicuña

Een vicuña begrazing met alpaca's in Chili.

Een wilde kameelachtige soort die in de bergen van de Andes leeft, de Vicugna vicugna is het nationale dier van Peru. Het dier staat bekend om zijn wol, die in zeer kleine hoeveelheden wordt geproduceerd, maar van buitengewone kwaliteit is. In het verleden mochten alleen die van de koninklijke huishoudens vicuña-kleding dragen. De dieren worden momenteel door de wet beschermd tegen jacht. Gedurende een lange periode in het verleden werden de dieren echter zonder onderscheid opgespoord, wat resulteerde in een drastische afname van hun bevolking tot slechts ongeveer 6.000 in 1974. Na enorme inspanningen om de soort te behouden, is de vicuña-bevolking hersteld tot ongeveer 350.000. Het dier leeft voornamelijk in het midden van de Andes, met Bolivia met de grootste populatie. Ze leven op hoogtes van 3.200 tot 4.800 meter. Lage grassen vormen hun primaire dieet. De vicuñas zijn van nature verlegen.

Aanbevolen

Wat betekenen de kleuren en symbolen van de vlag van Puerto Rico?
2019
Panama Disease: Fungal Pariah Of The Global Banana Industry
2019
Wat is een gespreide nederzetting?
2019