West-Indische lamantijn: dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

De West-Indische lamantijn is een groot waterdier, gemiddeld ongeveer 10 voet lang en met een gewicht van 800 tot 1.200 pond op volwassen leeftijd. Ze zijn bedekt met een harde, gerimpelde, bruin tot grijze huid, die uitloopt tot haren die de lamantijnen een manier bieden om drukveranderingen in het water te detecteren. De bewegingen van de lamantijn worden geleid door korte vinnen en een peddelvormige staart, die hen helpen een nomadische levensstijl te leven die wel vijftig jaar kan duren. De zeer grote hoeveelheid planten die ze consumeren, zorgt ervoor dat de lamantijn gas afvoert, wat ze op zijn beurt bijzonder drijft. Lamantijnen zijn zachte, langzame dieren, zwemmen met snelheden van 4 mijl per uur. Ze brengen een groot deel van hun leven door, althans wanneer ze niet in nomadische migratie reizen, eten en rusten opgeschort in het water of op de bodem van rivieren en meren, komen voor lucht in korte uitbarstingen.

Dieet

De lamantijn kan tot 12 minuten onder water afdalen om zich te voeden met planten. Elke dag 5 tot 8 uur per dag eten, kunnen ze per dag tien tot vijftien procent van hun lichaamsgewicht opnemen met hun zeer ongebruikelijke tanden, die een van de meest interessante van hun evolutionaire kenmerken zijn. De West-Indische lamantijn kauwt met "marcherende kiezen", die voortdurend worden vervangen. Nieuwe tanden beginnen aan de achterkant van de mond en slijten als ze naar voren lopen, uiteindelijk uitvallen wanneer een andere set klaar is om te bijten in de zanderige en vezelige planten die hun dieet vormen.

Habitat en bereik

Voor hun grootte zijn ze zeer lenig en in staat om allerlei speelse sprongen en rollen in het water uit te voeren wanneer hun stemming daartoe neigt. West-Indische zeekoeien reizen zeer wijd en worden soms aangetroffen in het Caraïbisch gebied tot aan de Golf van Mexico en de Atlantische kust van de Verenigde Staten, zo ver noordelijk als Virginia, en zo ver zuidelijk als de wateren van Noordoost- en Midden-Oost-Zuid-Amerika. . Ze bewegen met even gemakkelijk en onverwachtse gratie voor hun grootte in zoetwater, brak en zout water omgevingen. Ze reizen over grote afstanden tussen voedergebieden in de winter en de zomer en verzamelen zich in riviermonden, baaien en baaien. Ze worden aangetroffen bij koud weer rond warme bronnen en rond krachtcentrales die warm water afvoeren.

Gedrag

Lamantijnen hebben geen bekende vijanden in het dierenrijk. Een dapper wezen, zelfs alligators kunnen plaats maken voor de zachte duw van de lamantijn. Manatees communiceren met elkaar door onderwatergeluiden uit te zenden die zijn opgenomen als een reeks piepgeluiden, waardoor een moeder voortdurend contact met haar kalveren onderhoudt. In het verleden opgejaagd om hun vet dat in lampen en botten wordt gebruikt voor hun vermeende medische doeleinden, zijn ze een zeer beschermde soort geworden en worden ze als "kwetsbaar" vermeld. Door hun lage reproductietarieven, de sluiting van krachtcentrales en het verlies van warmwaterhabitat lopen lamantijnen risico's. Verreweg het grootste gevaar voor overleving zijn echter snel bewegende motorboten, die elk jaar vele leden van de soort treffen en doden.

weergave

De vrouwelijke West-Indische lamantijn bereikt seksuele rijpheid op 9-jarige leeftijd. Vanaf dit moment wordt ze mogelijk regelmatig omringd door zwermen mannetjes en worden er meerdere fokpartners van hen overgenomen. Hun draagtijd is ongeveer 13 maanden, waarbij kalveren worden geboren op elk moment van het jaar, in elke omgeving en gemiddeld om de twee tot vijf jaar per moeder. De kalveren verzorgen ongeveer drie minuten per keer onder water een tepel achter de voorpoot van hun moeder. Na het spenen zullen ze na een paar weken planten gaan eten. Pas na de aankomst van een andere broer of zus, zal een kalf echter zijn afhankelijkheid van zijn moeder volledig staken.

Aanbevolen

De belangrijkste oorzaken van de Eerste Wereldoorlog
2019
Hoogste bergen in Afghanistan
2019
Top 15 exportlanden van pyriet
2019