Wolverine feiten: dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

De veelvraat is het grootste terrestrische lid van de Mustelid-familie, dat ook Wezels, Dassen, Otters, Fretten en Minks omvat. Het heeft een breed hoofd, kleine ogen en korte, ronde oren. Het lichaam is bedekt met een vette, donkerbruine vacht, waardoor het bestand is tegen vorst. Het heeft vaak een lichter gekleurd gezichtsmasker en de streep loopt ook langs beide zijden van zijn lichaam. Typisch minder dan 35 pond wegen, wolverines zijn nog steeds krachtig gebouwd, met een sterke, korte benen met brede voeten ideaal voor reizen door de sneeuw. Wolverines hebben ook speciale bovenmolaren in de ruggen van hun mond die 90 graden worden gedraaid, waardoor ze vlees van prooi of aas dat bevroren is, kunnen afscheuren.

Dieet

Wolverine zijn alleseters die vlees verkiezen, en ze zijn bekwaam en veelzijdig, zowel als roofdieren als aaseters. Ze zijn voornamelijk bezig met het azen op kleine tot middelgrote zoogdieren zoals stekelvarkens, eekhoorns, bevers, marmotten, konijnen, woelmuizen, muizen, spitsmuizen en lemmingen. Ze zijn ook in staat om te jagen op volwassen herten, kariboes, elanden, schapen en elanden die zijn vele malen groter dan zijzelf. Ze achtervolgen meestal de prooi die ze het gemakkelijkst kunnen verkrijgen, zoals dieren die in de val zijn gelopen, onontwikkelde jonge zoogdieren en dieren die zijn gehinderd door zware sneeuw. Naast hun meest voorkomende kills, worden hun smaakpapillen soms tevredengesteld door supplementen van gevogelte, eieren, knollen en wortels, noten en zaden, fruit en bessen en andere vormen van plantaardig materiaal.

Habitat en bereik

Wolverines zijn alleen te vinden temidden van boreale bossen, taiga en toendra, overal in de subarctische breedten van Eurazië en de Nieuwe Wereld. Degenen die wonen in de onderste 48 aangrenzende Verenigde Staten hebben de neiging om in de meest ruige en afgelegen gebieden te wonen, waarbij ze het grootste deel van hun tijd op grote hoogte doorbrengen, soms boven de boomgrens. Verder naar het noorden in Alaska en Canada kunnen wolverines worden gevonden in een groot aantal verschillende hoogten en subarctische habitats, waaronder boreale bossen, toendra en westelijke bergen. Als gevolg van overmatige overlapping en habitatfragmentatie is hun bereik aanzienlijk verminderd en hebben hun populaties sinds de 19e eeuw gestage afnames geleden. Desalniettemin heeft de Internationale Unie voor het behoud van de natuur hun soort opgesomd als zijnde een staat van instandhouding van 'minste zorg' om met uitsterven bedreigd of uitgestorven te worden.

Gedrag

Wolverines zijn typisch zeer solitaire en territoriale dieren en hebben daarom veel ruimte nodig om rond te zwerven. Individuele veelvraat-jagers kunnen binnen een dag reizen naar 24 kilometer op zoek naar voedselbronnen. Als gevolg daarvan verdedigen ze grote, gender-exclusieve gebieden die ze markeren met hun urine. Ze hebben echter ook een sociale kant, maar niet tot de omvang van het vormen van grootschalige gemeenschappen. Mannelijke en vrouwelijke territoria overlappen elkaar meestal, en paren en hun nesten delen zeer sterke familieobligaties. Ouders zullen zelfs na hun volwassenheid sterke banden met hun sets onderhouden. Vanwege de warmte van hun extreem dichte vacht, en de grote poten die lijken op sneeuwschoenen waarmee ze sneeuw en bevroren terrein efficiënt kunnen bedekken, overwinteren ze niet en blijven ze zeer actief tijdens de wintermaanden.

weergave

Overheersende mannetjes vormen een levenslange paringrelatie met twee of drie vrouwelijke partners die ze gedurende de broedseizoenen handhaven, terwijl andere mannetjes geen enkele eigen partner hebben. De paartijd loopt meestal gedurende de zomer, hoewel het embryo pas in de vroege winter wordt ontwikkeld als gevolg van een mechanisme van "vertraagde" implantatie van het embryo in de baarmoeder in een proces dat bekend staat als "Embryonale diapause". Na een draagtijd van 30 tot 50 dagen zullen geïmpregneerde vrouwelijke wolverines in het vroege voorjaar het nest krijgen van twee of drie sets in holen die veiligheid en een buffer bieden tegen koud weer. Sets worden puur wit en met gesloten ogen geboren. Na de geboorte ontwikkelen veel wolverines zich snel en bereiken ze volwassen maten binnen hun eerste jaar.

Aanbevolen

Mysteries Of Egypt: The Curse Of The Pharaohs
2019
Welke Amerikaanse stad heeft de 'meest innovatieve vierkante mijl op aarde'?
2019
Economieën die het meest afhankelijk zijn van export naar Oost-Aziatische en Pacifische eilandstaten
2019