Collared Pika-feiten - Dieren van Noord-Amerika

Fysieke beschrijving

Collared Pikas zijn vrij klein van formaat en reiken rond de 5, 5 ounce in volwassenheid, en hebben een verborgen staart en korte ronde oren. In vergelijking met hun voorste ledematen zijn hun achterpoten iets groter en hebben ze vijf cijfers op elke voorvoet en vier op elke achtervoet. Als ze rechtop staan, hebben ze behaarde plantaire oppervlakken. De schedel van een collared pika is relatief vlak en heeft geen sponzige auditieve bullae of een supraorbitale proces. De ventrale vacht van een collared pika is romig wit, terwijl de dorsale vacht een beetje grijsachtig is. Hun nek en schouders hebben opvallende vlekken die een kraag vormen, wat de soort de naam van 'collared' pika geeft.

Dieet

In termen van hun voeding zijn collared pika's bijna pure herbivoren. Ze zijn het perfecte voorbeeld van een ecotone-soort, wat betekent dat hun huizen en schuilplaatsen meestal gescheiden zijn van hun caches voor voedselopslag. Collared Pikas verzamelen, wanneer ze actief zijn, een verscheidenheid aan vegetatie tijdens de zomermaanden om te overleven tijdens de winter. Als ochotonsoort produceren ze twee verschillende soorten fecale pellets: hard of zacht. De zachte pellets worden opnieuw geconsumeerd door collared pika's om het verlies van de voedingswaarde van hun voedsel te verminderen. Het is ook bekend dat ze fecale pellets van andere soorten consumeren, waaronder hermelijn en grijze marmotten. Hoewel ze herbivoren zijn, kunnen ze soms vogels eten om aan hun eiwit- en vetbehoeften te voldoen wanneer de voedselbeschikbaarheid laag is. Ze kunnen in de winter ook hun toevlucht zoeken om korstmossen en andere kleine planten in ondergrondse sneeuwtunnels te gebruiken als ze in de vorige zomer niet voldoende hooilanden konden opslaan.

Habitat en bereik

Collared pika's leven in bergachtig terrein met talushellingen en grote rotsblokken, die vaak rotsformaties voorstellen. Ze wonen het liefst langs de hellingen van talushellingen met weilanden en velden van hoogwaardige begroeiing in de directe omgeving. Collared pika's zullen soms ook gebieden in de buurt van zeeniveau in British Columbia en Alaska bewonen. Meestal worden ze echter aangetroffen in de bergachtige gebieden van Midden- en Zuidoost-Alaska, van het Richardson-gebergte ten noorden van de poolcirkel in de Yukon, ten westen van de Mackenzie-rivier in de Northwest Territories en in het zuiden in het noordwesten van British Columbia. Ze zijn ook te vinden in het Yukon-Tanana-hoogland en de Chigmit-bergen.

Gedrag

Hoewel de collared Pikas tot de soort Ochotonidae behoren, holpen zij niet zoals veel andere van die groep. In plaats daarvan is bekend dat ze schuilen in hun talushabitats. Ze zijn gekarakteriseerd als asociaal en zijn als zodanig extreem defensief voor hun territoria. In feite worden ze vaak gevonden indringers wegjagen. Hoewel ze soms paarsgewijs worden gezien, zijn het voornamelijk solitaire wezens. Van hen is bekend dat ze een groot deel van hun dag grazen en planten verzamelen voor hun wintercaches. Collared Pikas overwinteren niet tijdens de winter, en ze zijn overdag. Ze zijn ook kleptoparasitisch, wat betekent dat ze voedsel van elkaar stelen.

weergave

Collared pika's zullen meestal paren met hun naaste buren van het andere geslacht. Ze worden gekarakteriseerd als facultatief monogaam, wat betekent dat mannen geen toegang hebben tot meerdere vrouwen omdat ze niet in staat zijn voldoende grote gebieden te bestrijken om dit te doen. Het broedseizoen met Collared pika bereikt zijn hoogtepunt in mei en begin juni. Het is bekend dat wijfjes twee nestjes per jaar afleveren, met 2 tot 6 jongen die in elk nest worden geboren. De dracht duurt tussen 3 en 4 weken. Collared Pikas groeien snel vanaf de geboorte en bereiken hun volwassen volwassen grootte binnen ongeveer 50 dagen.

Aanbevolen

De belangrijkste oorzaken van de Eerste Wereldoorlog
2019
Hoogste bergen in Afghanistan
2019
Top 15 exportlanden van pyriet
2019