Red Fox: Animals of North America

Fysieke beschrijving

De rode vos, wiens wetenschappelijke naam Vulpes vulpes is, is een klein, hondachtig zoogdier en een van de meest bevolkte leden van de Orde Carnivora. Hoewel de rode vos vooral bekend is om zijn grote pluizige staart die een derde van zijn gehele lichaamslengte uitmaakt, heeft deze ook een scherp, spits gezicht en oren, een wendbaar en licht gebouwd lichaam en een laag glimmende lange pels. Terwijl de vacht op zijn rug, zijkanten en hoofd oranje-rood zijn, heeft het ook witte vacht onder zijn nek en op zijn borst. Het is de grootste soort van het 'echte vos' geslacht van Vulpes . Hoewel mannelijke vossen meestal groter zijn dan vrouwtjes, weegt een gemiddelde rode vos meestal tussen 6, 5 tot 24 kilo (3 tot 11 kilogram), en de gemiddelde lichaamslengte ligt tussen ongeveer 2, 5 en 3, 5 voet (90 en 112 centimeter).

Dieet

De rode vos is een alleseter en het dieet varieert sterk vanwege de lokale omgeving en het seizoen. Hoewel rode vossen vooral prooien op kleine zoogdieren, waaronder veldmuizen, muizen, eekhoorns, lemmingen, knaagdieren, konijnen en vogels, zullen ze ook groenten en fruit eten. Als ze in de buurt van menselijke bevolkingsgroepen wonen, kunnen ze echter ook eten op vuilnis en huisdieren. Rode vossen zijn erg goede jagers en zijn erg voorzichtig met hun voedselvoorziening. Als zodanig plannen ze vooruit en blijven ze jagen, zelfs als ze vol zijn. Ze slaan meestal extra voedsel op onder bladeren, sneeuw of vuil en markeren de opslaglocaties met hun urine.

Habitat en bereik

Terwijl rode vossen over de hele wereld leven, zijn ze een van de meest voorkomende zoogdieren in Noord-Amerika. Ze kunnen gedijen in veel verschillende habitats, waaronder bossen, graslanden, bergen en woestijnen. Ze passen zich ook goed aan in mensen bewoonde omgevingen, zoals boerderijen, voorstedelijke gebieden en zelfs in de buurt van grote stedelijke gemeenschappen. Ze leven meestal aan de randen van beboste gebieden, prairies en landbouwgronden en bouwen typisch alleen holen om in te fokken. Hun holen zijn meestal 4 tot 8 vierkante meter en worden in zand en grond gegraven. Vanwege hun aanpassingsvermogen en flexibiliteit, bleken ze te floreren rond een groot deel van het noordelijk halfrond, en als een geïntroduceerde soort in Australië.

Gedrag

Rode vossen kunnen in bepaalde gebieden permanente woongebieden vestigen of rondreizende mensen zijn zonder vaste verblijfplaats om van te spreken. Net als veel andere dieren gebruiken ze urine om hun eigen territoria te markeren, cache-sites te lokaliseren en hun voedsel te markeren. Maar urine betekent niet alleen vijandigheid, want vossen gebruiken het ook om elkaar te signaleren en te begroeten. Als nachtdieren jagen ze meestal 's nachts. Hoewel ze meestal alleen foerageren, zullen ze soms aggregeren in gebieden die rijk zijn aan hulpbronnen. Hun uitzonderlijke gevoel van zicht, geur en gehoorcapaciteiten samen maken ze tot uitstekende jagers. Rode vossen zijn sociale dieren en delen hun territorium met hun familiegroepen. Babyvossen verlaten hun familie meestal wanneer ze volwassen zijn en proberen op dat moment hun eigen territoria te vestigen.

weergave

Een leuk feit over rode vossen is dat ze meestal monogaam zijn, net als mensen. In tegenstelling tot de meeste mensen reproduceren ze echter vaker, eenmaal per jaar. Elke mannelijke vos zal zijn territorium markeren via afscheidingen en urine beladen met hormonale geuren in de vroege winter, in een poging om een ​​potentiële partner aan te trekken. Na het paren, zal een gepaarde paar in heel wat aanhankelijke activiteiten samen deelnemen, met de vrijage die in het fokken culmineert. Rode vossen broeden meestal in de winter, tussen eind december en midden maart. Na het fokken zal een koppel op zoek gaan naar een veilige en hol, die vaak een verlaten bosmarmot hol of die van een ander dier. De vrouwelijke vos bevalt na iets minder dan twee maanden paring, tot een nest dat kan variëren van 2 tot 12 pups, terwijl het gemiddelde aantal vijf is. Bij de geboorte zijn rode vossen blind, doof en tandenloos en eigenlijk bruin of grijs. Hun glinsterende rode kust neemt meestal het einde van hun eerste maand over. Rode vossen bereiken volwassen lichaamsverhoudingen op de leeftijd van zes tot zeven maanden.

Aanbevolen

Wat is een Out Of Place-artefact?
2019
Wat is de valuta van Antigua en Barbuda?
2019
Wat is een ijsvogel?
2019