Wat eten gorilla's?

Gorilla's worden ingedeeld in twee hoofdsoorten, namelijk de westelijke gorilla's en oosterse gorilla's. De twee soorten worden genoemd op basis van de locatie van hun respectieve natuurlijke habitats, zoals oosterse gorilla's worden gevonden in de bossen van Oost-Afrika, terwijl de oerwouden van West-Afrika de thuisbasis zijn van de westerse gorilla's. De twee gorilla-soorten worden verder onderverdeeld in vier ondersoorten; Westerse gorilla's bestaan ​​uit de ondersoorten van het westelijke laagland en de ondersoorten over de rivier, terwijl oosterse gorilla's zijn samengesteld uit de ondersoorten van de berg en de ondersoorten van het oostelijke laagland. Elk van de vier ondersoorten van de gorilla heeft een kenmerkend voedingskenmerk. De verschillende soorten diëten in de ondersoort van de gorilla worden toegeschreven aan de verschillen in het type vegetatie in hun respectievelijke leefgebieden. Niettemin zijn alle gorilla's voornamelijk herbivoren en voeden ze zich voornamelijk met bladeren, scheuten, blaffen en vruchten van de vegetatie die in de respectieve habitats wordt aangetroffen. Ongewervelden vormen ook een klein deel van de voeding van alle gorilla's ondersoorten. Als 's werelds grootste aap, moeten volwassen gorilla's gemiddeld 40 pond voedsel per dag consumeren om hun grote lichaam te onderhouden.

Cross River Gorilla's

Een van de twee ondersoorten die de westelijke gorilla-soort vormen, is de ondersoort over de rivier, die zijn naam te danken heeft aan hun habitat, zoals ze worden gevonden in het stroomopwaartse gebied van de Cross River. De ondersoort is de zeldzaamste in de wereld met zijn wilde populatie, bestaande uit naar schatting 250 exemplaren, waardoor het een met uitsterven bedreigde soort wordt. Hoewel het nauw verwant is met de ondersoorten van het westelijke laagland, heeft de riviergorilla een onderscheidende kenmerken, waaronder een paar morfologische kenmerken die te zien zijn in zijn schedel en schedelgewelven. De over de rivier gelegen ondersoort verblijft in de bossen van West-Afrika en geeft meestal de voorkeur aan gebieden tussen 328 voet en 6.683 voet in hoogte. Zoals alle andere gorilla-ondersoorten worstelt de riviergorilla echter om voldoende ruimte omdat menselijke activiteiten inbreuk maken op het traditionele assortiment van de gorilla. De crossrivier-ondersoort is de minst bestudeerde ondersoort van de gorilla en daarom is er weinig bekend over het gedrag of het dieet. Veel van wat momenteel bekend is over de voedingsgewoonten van de ondersoort, is gebaseerd op analyse van hun uitwerpselen. Zulke studies hebben aangetoond dat de riviergorilla zich voornamelijk voedt in perioden waarin bomen fruit produceren. In de maanden september tot januari, wanneer fruit schaars is, verplaatsen de gorilla's zich naar een ander dieet dat bestaat uit stengels, bladeren en boomschors. Deze bronnen van voedsel zijn meestal afgeleid van voedzame planten gevonden rond het broedgebied van de gorilla.

Westelijke laaglandgorilla's

De kleinste ondersoort van gorilla's in fysieke grootte is de westelijke ondersoort van het laagland waarvan de volwassen mannetjes gemiddeld 310 pond wegen, terwijl vrouwtjes een gemiddeld gewicht van 200 pond hebben. De ondersoort heeft echter het meest uitgebreide assortiment van alle gorilla's die deel uitmaken van Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen en de Republiek Congo. De soort wordt echter nog steeds vermeld als ernstig bedreigd. Westelijke laaglandgorilla's zijn uitzonderlijk in hun vermogen om werktuigen te maken van basismaterialen zoals twijgen, iets dat nog moet worden waargenomen in een andere gorilla-ondersoort in het wild. Volwassenen zijn geobserveerd met behulp van stokken om de diepte van het water te meten voordat ze naar binnen stoven. De ondersoort is ook bestudeerd met twijgen om termieten, mieren en andere ongewervelde dieren te verzamelen die een aanzienlijk deel van hun dieet vormen, uit gaten in de grond. Net als alle andere gorilla's is de westelijke laagland-ondersoort voornamelijk herbivoor en voedt hij zich voornamelijk met fruit. De voorkeurfruit voor de westelijke laaglandgorilla's is vlezig en rijk aan vezels en suiker. Wanneer vruchten schaars worden, zullen de gorilla's zich voeden met scheuten, boomschors en wortels. De voedingsgewoonten van deze ondersoort zijn goed bestudeerd en wetenschappers hebben verklaard dat de gorilla's zich voeden met een dieet dat uitgebalanceerd is in voedingsstoffen.

Eastern Lowland Gorillas

Oosterse gorilla's bestaan ​​uit twee ondersoorten van berggorilla's en oostelijke laaglandgorilla's. Oostelijke laaglandgorilla's worden gevonden in de bossen van Midden- en Oost-Afrika en leven gewoonlijk gebieden van verschillende hoogten variërend van laaglandbossen tot bergachtige regenwouden. Net als alle andere gorilla's is de oostelijke laagland-ondersoort overwegend herbivoor en voedt ze zich met de vruchten, stengels en bladeren van planten die in hun leefgebieden voorkomen. Studies hebben aangetoond dat naar schatting 104 plantensoorten het dieet van deze gorilla-ondersoort uitmaken. In tegenstelling tot de publieke perceptie, voedt de ondersoort zich niet met bananen en vernietigt alleen bananenplanten om zich te voeden met het merg. Dit voedingsgedrag van de ondersoort zorgt ervoor dat ze voortdurend in botsing komen met mensen, met name in gebieden waar hun natuurlijk bereik de menselijke vestiging overlapt. Ze worden door de IUCN vermeld als een ernstig bedreigde soort. Terwijl de oostelijke laaglandgorilla af en toe voedt met termieten en mieren, vormen de ongewervelden een klein deel van het dieet van de gorilla.

Berggorilla's

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn berggorilla's een ondersoort van een gorilla die in bergachtige streken van Centraal-Afrika leeft en voorkomt in streken tussen 7.200 en 14.100 voet hoogte. De resterende wilde populatie, die als ernstig bedreigd wordt beschouwd, bestaat uit naar schatting 1000 individuen en is te vinden in het Virunga-gebergte en de Albertine Rift. Vanwege hun verblijf op grote hoogte met koude temperaturen, hebben de berggorilla's een dikke vacht als isolatie tegen de kou. De dikke vacht is kenmerkend voor berggorilla's en is dikker dan die van andere ondersoorten. Berggorilla's hebben 142 plantensoorten die deel uitmaken van hun dieet. De uitgebreide variëteit aan planten in het dieet van de berggorilla is de grootste variëteit die is opgenomen in elke gorilla-ondersoort. Vanwege de grote habitat van de gorilla die niet bevorderlijk is voor de groei van vruchtbomen, bevatten echter slechts drie vruchten het dieet van de berggorilla. Het grootste deel van het dieet van de gorilla bestaat uit stelen en bladeren die naar schatting 86% van het dieet van de berggorilla uitmaken. De volgende belangrijkste delen van de plant voor wat betreft het dieet van berggorilla zijn de wortels (die ongeveer 7% van het dieet van de gorilla uitmaken) en bloemen (die goed zijn voor 3% van het dieet van de gorilla). Terwijl de berggorilla voornamelijk bestaat uit een vegetarisch dieet, voeden de ondersoorten zich ook af en toe met larven, slakken en mieren die naar schatting ongeveer 2% van het dieet uitmaken.

Aanbevolen

UNESCO-werelderfgoedlocaties in de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa)
2019
Wildebeest Feiten: dieren van Afrika
2019
Welke kleur was oorspronkelijk het Vrijheidsbeeld?
2019